De V en D puzzel kan beginnen

Vondst op vrijdag

8 maart 2024

Vorige week is de opgraving aan de Laat onder het pand waar voorheen V&D zat, afgerond. En inmiddels zijn we in het Archeologisch Centrum druk bezig met de verwerking van de vondsten. Zoals ik vorige week al meldde, zijn dat veel restanten van bakstenen huizen uit de zestiende eeuw en later. Veel vondsten kunnen dan ook worden toegeschreven aan deze periode. Zoals de collectie tegels op foto 1. Die komen voornamelijk uit de zeventiende eeuw. De tegels in het bovenste kistje zaten als een soort plint nog op een muur. En de tegels in het onderste kistje zijn gevonden in de grond waarmee de kelder was dichtgegooid. Opvallend is de diversiteit. We zien dieren, ridders, bloempotten en ornamentale (decoratieve) afbeeldingen uit ongeveer de hele zeventiende eeuw.

Naarmate de opgraving vorderde en we onder de fundamenten konden kijken, kwamen ook oudere resten tevoorschijn. Die bestonden voornamelijk uit vloeren, gemaakt van gestampte leem met daarin ingebed de haardplaatsen, meestal van rechthoekige bakstenen platen. In houten huizen uit die tijd werd de haard meestal centraal in de ruimte geplaatst om zo brand te voorkomen. Zoals bijvoorbeeld op foto 2. De rook ontsnapte eenvoudigweg door een luik in het dak.
In de vijftiende eeuw, toen de huizen steeds meer van steen werden, kwamen er centraal gelegen brandmuren die later weer evolueerden naar de haard zoals we die ook nu nog kennen. De tegel was bij uitstek ideaal om het geheel te decoreren.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Op, in en onder de leemvloeren troffen we onder meer veel kogelpot-aardewerk uit de tweede helft van de dertiende eeuw tot ongeveer 1325. De twee zeefbakken op foto 3 zijn gevuld met veel fragmentarische scherven van dit type aardewerk. Met hier en daar nog een vroeg voorbeeld van roodbakkend aardewerk! Al met al, het puzzelen kan beginnen!

Er is ook een filmpje gemaakt van het spoelen van de vondsten in het Archeologisch Centrum.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’