Een dubbele restauratie

Vondst op vrijdag

15 maart 2024

Na een opgraving zijn we vaak wekenlang bezig met wassen, puzzelen, plakken en zo nodig restaureren. En heel soms gebeurt er ook bij ons wel eens een ongelukje, waardoor er opnieuw gerestaureerd moet worden. Op foto 1 zie je Carina Kuijper, vrijwilliger in het Archeologisch Centrum, werken aan een bord dat is gevonden in 1999, bij een opgraving aan het Baanpad.

Het bord hoort bij een set van twee waarvan er één incompleet naar boven kwam. Het was inmiddels netjes gerestaureerd, maar een tijdje geleden viel het bord van een plank en viel het opnieuw in een heleboel stukken uit elkaar… Maar op vakkundige wijze is het bord inmiddels opnieuw in elkaar gezet en zijn de ontbrekende stukken aangevuld (zie foto 2). Het exemplaar dat gaaf gevonden is, zie je op foto 3.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Ik heb dit setje borden, allebei versierd met slibwerk, al eens eerder besproken in deze rubriek. Wat leuk is om te weten, is dat ze duidelijk gemaakt zijn als gift voor een huwelijk ergens in 1592. Op het nog gave bord staat in een bruidsjurk de vrouw afgebeeld en op het gerestaureerde bord staat de man met pofbroek. Ze hebben allebei dezelfde symbolische staf in de hand. Waarschijnlijk beeldt die geluk en voorspoed uit. Het bord met de man is natuurlijk vrij incompleet, maar nu het gerestaureerd is, zie je dat het als onderdeel van het setje wel degelijk wat toevoegt.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’