Een zeventiende-eeuwse roemer, gevonden in 1992 aan de Wortelsteeg

Vondst op vrijdag

De vondst van vandaag is een zeventiende-eeuwse roemer, gevonden in 1992 aan de Wortelsteeg. Een roemer is een drinkglas op een voet, met een bolle kelk en een dikke holle stam met noppen. De roemer heeft zich vanaf circa 1500 steeds verder ontwikkeld. Oorspronkelijk werd hij gemaakt van woudglas met de kenmerkende groene kleur. De eerste roemer in Duitsland, de berkemeier, had een conische kelk die doorliep in de stam en een lage glasdraadvoet, eventueel met uitgetrokken noppen. De stam was versierd met doornnoppen. In de tweede helft van de zestiende eeuw begon de kelk te bollen, werd de stam meer cilindrisch en werd de voet uitgevoerd met een lage gewonden glasdraad. De doornnop op de stam bleef tot in de vroege zeventiende eeuw. In het tweede kwart van die eeuw ontstond vervolgens de bekende platte braamnop die uiteindelijk de doornnop geheel verving.

De voet ontwikkelde zich verder tot een hogere gewonden glasdraadvoet. In de loop van de latere zestiende en zeventiende eeuw groeide, met het stijgen van de welvaart, ook het formaat van het glas. Mensen hadden meer te besteden en de drank werd steeds goedkoper. In de zestiende eeuw was het glas nog alleen voor de beter gesitueerden maar in de loop van de zeventiende eeuw kon ook ‘Jan Modaal’ zich wel glaswerk en dus ook roemers veroorloven. Ook ontstonden er variaties op het type. Zoals de vondst van vandaag. Deze roemer is van helder glas, heeft een meerzijdige in plaats van ronde vorm en heeft met blauwe braamnoppen. Ook extreem hoge glasdraadvoeten kwam je tegen en bijvoorbeeld allerlei versieringen.

Het drinkglas was vooral populair in Duitsland en de Nederlanden. Vooral door de brede toepasbaarheid. Hoewel vaak omschreven als wijnglas, zullen de grotere exemplaren zeker ook zijn gebruikt voor bier. Ondanks de ontwikkelingen en variaties is de roemer sinds de introductie in de late middeleeuwen qua vorm tot in de huidige tijd eigenlijk wel in gebruik gebleven.

De informatie voor deze rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog gemeente Alkmaar.