Glaswerk uit de Langestraat

Vondst op vrijdag

28 juli 2023

Op dit moment is Rob Roedema bezig met het glaswerk uit de beerput die werd aangetroffen bij de opgraving aan de Langestraat 106. Uit de grote hoeveelheid puzzelstukjes, ontstond inmiddels al één bijna complete glazen beker .

Bij een vondst als deze ga ik eerst alle scherven van de diverse glazen rangschikken op soort en kleur. Dat is een minutieus geduldwerkje. Omdat meestal de hele laag met gebruiksmateriaal wordt geborgen en gezeefd, is vrijwel elke snipper naar boven gekomen. Jammer is wel dat het meeste glas behoorlijk is verweerd en dus slecht geconserveerd.
(Tekst gaat verder onder de foto)

Dat zien we vaak bij glaswerk uit putten op plekken met een overwegend zanderige ondergrond. Zoals dus Langestraat 106, dat ligt op de voormalige geestrug. Het zand heeft hier nog steeds een zout karakter en dit tast toegevoegde componenten als metaal of kalk aan. Ook het droge karakter van de put (waar dus geen grondwater in stond) is niet echt bevorderlijk voor de conservering. (Tekst gaat verder onder de foto)

Toch lukte het om een zogenoemde knobbelbeker uit het midden van de zeventiende eeuw vrijwel compleet te krijgen. Dit bekertje is nog in prima conditie, zonder enige verwering. Blijkbaar is dit glaswerk van dusdanig goede kwaliteit dat het de slechte condities in de grond kon weerstaan. Ondertussen is het ook wel duidelijk dat door vroegere (gedeeltelijke) opschoningen van de beerput veel van het materiaal is weg geschept. Daardoor zullen we veel voorwerpen uiteindelijk niet meer compleet kunnen krijgen. Hoe dan ook, ik heb nog wel wat tijd nodig om glashelder te krijgen wat hier zoal aan glaswerk werd gebruikt…

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’