Gouden ring 3

Vondst op vrijdag

In de serie Goud (omdat dat bijna nooit gevonden wordt, maar heel af en toe dus wel!) ook vandaag weer een gouden ring als vondst van de dag. In 2004 was er een twee weken durend archeologisch onderzoek aan de aan de Laat (nummers 229 en 231) nadat op deze plek een pand was gesloopt.

Tijdens dit onderzoek werden diverse beer- en waterputten gevonden en onderzocht. Bij het spoelen van de inhoud van één van de beerputten werd deze fraaie gouden bewerkte ring aangetroffen. We zien twee op de ring gemonteerde kabelranden met daartussen roosjes in reliëf, afgewisseld met carrévormige figuurtjes. Bijzonder is dat deze ring gemaakt is in Alkmaar. Hoewel flink gesleten door gebruik, is de afbeelding van de Alkmaarse burcht aan de binnenkant van de ring nog net zichtbaar. Dat laatste geldt niet voor het ingeslagen jaarletter, dat dus door slijtage niet meer leesbaar is. Hoe oud de ring is, kunnen we alleen afleiden uit de context. De ring kwam namelijk tevoorschijn tussen vondsten uit de periode 1725-1750. En gezien de slijtage door gebruik lijkt het plausibel dat deze ring uit ongeveer 1700 komt!

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’