Gouden voorhoofdsnaald

Vondst op vrijdag

In de serie goud deze keer een gouden voorhoofdsnaald. Gevonden in 1994 in een beerput tijdens inpandig onderzoek van Luttik Oudorp 20. En hoewel je het op dit moment niet afziet aan het pand, kon het in de zeventiende en achttiende eeuw worden gerekend tot één van de voornaamste panden uit die tijd.

De gevonden beerput bevatte dan ook een scala aan rijk vondstmateriaal met onder meer veel Chinees en Japans porselein, pijpen, aardewerk, faience en glaswerk. Bij het zeven van het vondstmateriaal werden ook wat gouden voorwerpen gevonden zoals deze gouden haarnaald. De gevonden haarnaald, uit het eind van de zeventiende eeuw, is officieel een voorhoofdsnaald. Vrouwen staken de naald onder hun mutsje in het haar waarna het versierde uiteinde onder de muts vandaan kwam en prijkte op het voorhoofd. (Zie ook het portret van de vrouw van Tobias Sydenhagen op een schilderij van het Zaans museum waarop zij zo’n gouden voorhoofdsnaald draagt).
Onze voorhoofdsnaald is gegoten. Dat betekent dat het edelmetaal eerst vloeibaar werd gemaakt en vervolgens in een gietvorm werd gegoten. Helaas is deze naald in tweeën gebroken maar compleet is hij 12,5 cm lang. Het uiteinde is versierd met bloemenmotieven. Er zitten zes ronde gaatjes in, waarvoor de goudsmid speciale boren en vijlen had, van grof naar fijn. Aan het uiteinde van het sieraad prijkt een duifje. De duif symboliseert trouw, liefde en verbondenheid. Dus wie weet, was ‘onze’ voorhoofdsnaald, een huwelijksgeschenk.
De voorhoofdsnaald speelde ook al eens de hoofdrol in de rubriek Bijzondere Bodemvondsten in Erfgoed Magazine Alkmaar. Lees ook het verhaal van Karin Beemster

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’