Haardsteen met Sint Hubertus

Vondst op vrijdag

31 maart 2023

De vondst van deze week is weer een fraaie haardsteen. Dit voorbeeld is gevonden in 1991 tijdens een opgraving aan de Wortelsteeg. De afbeelding aan de zichtkant vertelt het verhaal van Sint Hubertus..

De steen is 15 x 10,5 cm en is 5,5 cm dik. Op het oppervlak wat roetaanslag. De steen komt ergens uit de tweede helft van de zestiende eeuw.
Als afbeelding zien we in reliëf een paard en jachthonden. Een man knielt tegenover een hert dat een kruis draagt in zijn gewei. Het verhaal van Sint Hubertus.
Volgens de legende bekeerde Hubertus zich tot het christendom na het zien van een hert met een stralend kruis tussen de stangen van het gewei. (Tekst gaat verder onder de foto)

Het verhaal gaat dat Hubertus dit beeld ziet op Goede Vrijdag in het jaar 683. Met zijn kruisboog jaagt hij in de bossen van de Ardennen op een hert . Vlak voordat hij aanlegt voor het genadeschot, draait het hert zich om. Het toont Hubertus zijn gewei met daartussen het stralende kruis. Tegelijkertijd hoort Hubertus een stem die zegt: ‘Hubertus, waarom verlies je je tijd in dergelijke bezigheden? Als je je niet tot de Heer keert, zul je naar de hel gaan.’ Hubertus knielt neer en vraag wat hij moet doen. Na zijn visioen besluit hij zich te wijden aan het christendom en vertrekt hij naar Maastricht. Daar gaat hij in de leer bij bisschop Lambertus.
Nadat Hubertus gewijd is tot priester, vertrekt hij op pelgrimage naar Rome. Om rond 709 terug te keren naar Maastricht, omdat Lambertus was vermoord. Hier wordt hij door de Paus benoemd tot bisschop van Maastricht en, naar wat later zou blijken, de laatste bisschop van deze stad.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’