Keulse steengoed drinkbeker

Vondst op vrijdag

Deze steengoed drinkbeker is gemaakt in Keulen, in het derde kwart van de zestiende eeuw. Hij is gevonden in juli 1995 bij een opgraving aan zuidzijde van de Lindegracht, naast het hofje van Splinter, op de hoek met het Ritsevoort. De beker lag in een afvalkuil met nog veel meer vondstmateriaal.

Op de beker is, in reliëf en verdeeld over drie panelen, de afbeelding te zien van Adam en Eva zittend op een boomstronk, beiden met een geplukte appel in de hand. Centraal tussen deze twee panelen zien we de appelboom (volgens de bijbel de boom van kennis van goed en kwaad). In de boom zien we een slang die zich, mét appel, richting Eva krult om haar te verleiden. Dit is het verhaal van de zondeval. God schept de wereld in zeven dagen en maakt op de zesde dag de eerste mens, Adam. Adam leeft in het paradijs, ofwel de Hof van Eden, en krijgt gezelschap van een vrouw, Eva, die uit één van zijn ribben geschapen wordt. Adam en Eva leven in vrede met de flora en fauna. Maar op een dag spreekt de sluwste van alle dieren de slang (symbool voor de duivel), met Eva. Hij vraagt haar waarom zij van die ene boom in het midden van de tuin niet zou mogen eten. Eva legt uit dat ze alles mochten eten, maar dat ze zouden sterven als ze aan die ene boom zouden komen. De slang weet Eva toch te verleiden, waarna Eva de vruchten van de boom deelt met Adam. En dat is het moment van de zondeval. De mens gaat zich schamen voor zijn naaktheid en ze krijgt kennis van goed en kwaad. Als straf stuurt God hen uit het aardse paradijs.

De informatie voor deze wekelijkse rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog team Erfgoed gemeente Alkmaar.