Kinderkolfstok

Vondst op vrijdag

De vondst van vandaag, komt net als die van vorige week uit een opgraving in 1994 aan de Laat. Op de hoek met de Ruitersteeg werd toen een voormalige school gesloopt om plaats te maken voor winkels en appartementen. Deze nog complete speelgoed kolfstok kwam uit een beerput uit de tweede helft van de zeventiende eeuw die waarschijnlijk hoorde bij het pand Oudegracht 218.

De gevonden kolfstok is ca 80 cm lang en de steel is aan het uiteinde afgewerkt met een klein knopje.
De kolfslof, het deel waarmee de bal moet worden geraakt, is helemaal met de hand gesneden. Bij de echte slaghamers voor het volwassen kolfspel is dit deel meestal van lood gemaakt, of het is hout dat met lood is verzwaard om de slagkracht te verhogen.
Kolf of ook wel colf is een sport die vanaf ongeveer de dertiende tot in de loop van de achttiende eeuw zeer populair was in de lage landen.
Het spel wordt gespeeld met een bal van hout of leer en een slaghout dat kolf genoemd wordt. Kolf is de voorloper en eigenlijk de langebaanvariant van het tegenwoordige kolfspel. En de sport kan gezien worden als een oude variant van de huidige golfsport. Bij kolf was het de bedoeling om in het open veld of op ijs met zo weinig mogelijk slagen een doel te raken. Dit doel kon honderden meters tot zelfs 15 tot 20 kilometer verwijderd zijn van het startpunt.
Als doel fungeerde vaak een deur, een boom, een steen of het einde van een akker of weiland. Tegenwoordig wordt het spel op kleine schaal nog alleen in West-Friesland gespeeld. Gezien de minimale slijtage aan de onderzijde van de slof van onze kinderkolfstok lijkt het erop dat de kinderen die hier destijds aan de Oudegracht woonden het spel voornamelijk ‘s winters speelden op de bevroren gracht!

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’