Meer uit de Huigbrouwerstraat

Vondst op vrijdag

Vorige week bespraken we hier de vondst van voormalige vloeren in het pand Verdronkenoord 139. En de week daarvoor lieten we vondsten zien die in 1995 werden aangetroffen aan de Huigbrouwerstraat maar die hadden toebehoord aan de mensen die in de late veertiende en vijftiende eeuw aan Verdronkenoord 139 woonden. Dat kwam omdat bij perceelwijzigingen in het verleden de oorspronkelijke beerput van Verdronkenoord 139 bij het pand aan de Huigbrouwerstraat is gaan horen. Dat vond ik wel een leuke aanleiding om meer voorbeelden te laten zien van vondsten uit deze beerput, maar dan uit de periode dat hij bij de Huigbrouwerstraat hoorde.

We vermoeden dat de beerput ergens in de zestiende eeuw bij Huigbrouwerstraat 3 is gaan horen. Op de foto zie je een collectie glaswerk zien die vrij compleet naar boven kwam uit koker nummer 2 (van de 3). Het glaswerk komt uit de periode 1600-1650.
Links twee zogenoemde wafelbekers (vanwege de op wafels lijkende noppen). Daarnaast een kleinere knobbelbeker met ronde noppen. Erachter een zogenaamd pasglas, genoemd naar de glasdraden die op het glas zijn aangebracht en waarbij de passen konden worden gebruikt om er drinkspelletjes mee te doen. De van flinterdun glas gemaakte fles heeft verticale ribben en was typisch een fles voor tafelgebruik.
Rechts voor staat een roemer met doornnoppen, gemaakt van waldglas en afkomstig uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Al die noppen en ribben op glazen waren trouwens niet alleen voor de sier. Het reliëf op het glas was ook bedoeld om te voorkomen dat het uit je vette handen gleed. Die kans was namelijk groot omdat in die tijd nog vaak met de handen werd gegeten.
Links van de roemer staat een iets jonger miniatuur roemertje met verticale ribben in de kelk. En het glazen voorwerp rechts achter is geen drinkglas maar een vogeldrinkbakje…

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’