Miniaturen Jaagpad

Vondst op vrijdag

Ook vandaag belichten we weer een paar miniaturen die zijn gevonden tijdens één van de opgravingen. Het miniatuur serviesgoed van vandaag is gevonden in 2004, aan de oever van het Zeglis. Hier werden toen proefsleuven gegraven als voorbereiding op bouwplannen in het plangebied Jaagpad.

Het was een terrein van ongeveer een hectare, waar in het verleden onder meer diverse scheepswerven hadden gezeten. Een van die scheepswerven konden we destijds gedeeltelijk opgraven, inclusief de bijbehorende woning. Pal naast die woning was een dichtgegooide sloot waarin we een grote hoeveelheid voornamelijk 18e-eeuws serviesgoed aantroffen. Het grootste deel bestond uit rood- en witbakkend aardewerk, faience, glaswerk, pijpen, enzovoort. Maar we vonden ook een kleine verzameling aardewerk kinderspeeltjes. Op de foto zien we acht compleet naar boven gekomen onderdelen van een wit- en roodbakkend kinderserviesje.
Op de foto rechts voor een klein lekschaaltje met een diameter van ca 8 cm. De volwassen exemplaren (‘in het echte leven’) hebben wel een diameter van 40 cm of meer! De witbakkende onderdelen met mangaan vlekken zijn hoogst waarschijnlijk gemaakt in Friesland. Dit materiaal wordt bij ons ‘vlekkengoed’ genoemd. Het rechterexemplaar met steel en pootjes op de rand is de miniversie van een komfoor waarmee je eten warm kon houden. De drie roodbakkende voorwerpen zijn miniatuurkopjes met oor.

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’