Miniaturen Oudegracht

Vondst op vrijdag

Ook vandaag bespreken we weer een paar miniatuur vondsten. Ze zijn aangetroffen in 1995, Vorige week lieten we een verzameling miniatuur aardewerk zien uit de achttiende eeuw. De miniatuurtjes van vandaag komen uit een iets vroegere periode, namelijk uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Deze verzameling miniserviesgoed is gevonden in 2005, bij een opgraving op het terrein achter het pand Oudegracht 182. Naast funderingen en een voormalige vestinggracht troffen de archeologen hier een heel scala aan as- en afvalkuilen aan, met daarin veel gebruiksvoorwerpen uit vervlogen tijden.

D

Uit één van de afvalkuilen kwamen deze miniatuurtjes uit de periode 1620-1640. Het is roodbakkend kookgerei in een kindermaatje. Rechts zien we een miniatuur pispotje met een hoogte van ca 6 cm. We zien een bakpan en een hengselpot en links staan drie grapen met onder meer slibwerk aan de binnenzijde. Al deze voorwerpen zijn exacte kopieën van het echte werk. Zoals je nog wel kunt zien, kwam niet al het serviesgoed onbeschadigd naar boven. Maar met wat gekleurd gips en het modelleerwerk van onze vrijwilligers is het een leuke collectie kinderspeelgoed geworden. Het oog wil ook wat!
PS: Door technische omstandigheden moeten we de laatste weken gebruikmaken van archieffoto’s voor deze rubriek. Zodra het weer kan, zullen we één of meer voorbeelden van miniaturen fotograferen met ‘volwassen’ serviesgoed ernaast, zodat je de verhouding kunt zien.

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’