Miniatuur vuurstolp

Vondst op vrijdag

Je ziet het niet meteen aan de foto, maar dit is een miniatuur vuurstolp. Vorige week zijn we begonnen met een serie over miniaturen en kinderspeelgoed. Dit vuurstolpje werd in 1994 gevonden aan de Laat. Op de hoek met de Ruitersteeg werd toen een voormalige school gesloopt om plaats te maken voor winkels en appartementen. In één van de gevonden beerputten uit de late zestiende en eerste helft van de zeventiende eeuw werd dit alleraardigste kinderspeeltje gevonden.

Net als de zaaghaal van vorige week, is ook dit een miniatuurversie van een voorwerp dat in het echte leven werd gebruikt in de haard. Dit majolica vuurstolpje heeft een hoogte van ca 10 cm.
In real life hebben haardschermen een hoogte van vaak meer dan een halve meter tot wel 75 cm. Ze werden gebruikt om ‘s nachts het vuur in de haard af te schermen. Alle kooltjes werden dan tegen de achterwand van de haard op een hoop geveegd en door de stolp ervoor te plaatsen, tegen de achterwand van de haard, werd het spatten van vonken voorkomen. Met wat mazzel bleef het vuur dan ‘s nachts doorgloeien en kon het in de morgen weer worden opgepookt. Grappig is dat haardschermen uitgevoerd in majolica nog nooit zijn gevonden. Ze zijn meestal gemaakt van grijs, rood en witbakkend aardewerk. Ons mini haardscherm is versierd met een bloemenpatroon in blauw, groen en fel oranje. Opvallend is dat de luchtgaten die alle real life stolpen hebben om te kunnen werken, niet in ons minischermpje zijn aangebracht.

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’