Nederlands bordje in Zuid-Europese stijl

Vondst op vrijdag

30 december 2022

De vondst van deze week is, net als de vondsten van de afgelopen twee weken, afkomstig van de opgraving in 1998 aan het Canadaplein. Voordat het huidige Stedelijk Museum Alkmaar werd gebouwd, vond een uitgebreid archeologisch onderzoek plaats waarbij restanten werden gevonden van het voormalige Oude Vrouwengasthuis. De archeologen stuitten op een beerput die in gebruik was van de late zestiende eeuw tot in het tweede kwart van de achttiende eeuw, waaruit een hoop vondsten naar boven kwamen.

Net als vorige week, hebben we ook deze week een faience bordje, maar nu uit de periode rond 1650. Ook dit bord is uitgevoerd in blauw op wit. Deze keer zien we in het midden van het bord de afbeelding van een crypte of gewelfde zoldering van een kelder, gedragen door zuilen. De afbeelding is omringd door twee concentrische banden met bladmotief. Op zich lijkt het een vreemde voorstelling, een crypte of een kerkinterieur zonder enige verdere aanduiding. Maar wat we hier zien, is mogelijk een afbeelding van een belangrijk bijbels gebouw ergens in Zuid-Europa.

Het bord zelf is duidelijk Nederlands van fabricaat maar de stijl doet nogal Italiaans of in elk geval Zuid-Europees aan. Het is dan ook heel goed mogelijk dat een buitenlands bord hier als voorbeeld en inspiratie heeft gediend voor een Nederlandse pottenbakker.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’