Nog een glis

Vondst op vrijdag

24 november 2023

Vorige week hadden we het over glissen en schaatsen. En ook vandaag weer een glis. Deze keer een groter exemplaar die werd gevonden in 2000 in een dichtgegooide gracht tussen het Groot Nieuwland en de Bloemstraat. De waarschijnlijk veertiende-eeuwse gracht werd ergens aan het eind van de vijftiende eeuw dicht gegooid.

Ook deze glis is weer gemaakt uit het bot van een rund. Hij is ca 34 cm lang en een opvallend verschil met de glis van vorige week is het feit dat de doorboringen niet aan de zijkanten zijn gezet maar verticaal, dus van boven naar beneden. Het gat aan de rechterzijde is gevuld met een stukje hout. Dat zal het restant zijn van de bevestiging aan waarschijnlijk de onderkant van een slede. Dus in plaats van het gebruik van linten om onder de glis onder de schoen te bevestigen, werd met houten pennen de glis semi permanent bevestigd onder welk apparaat dan ook. De hier afgebeelde glis heeft ook wel een behoorlijke hol/bol vorm waardoor hij eigenlijk niet echt geschikt was om op te staan.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Op de afbeelding hieronder een schilderij van Pieter Breughel de Ouder uit het midden van de zestiende eeuw. Hier zien we enkele voorbeelden van de manier waarop botten van koe of paard werden gebruikt bij ijspret! Zie de mensen glissen op de onderkaken van paarden! IJs was in die dagen ruim aanwezig in de winter, want vanaf de vroegere middeleeuwen tot in de achttiende eeuw was er een periode die bekend stond als de kleine ijstijd. Daar kunnen we nu alleen nog maar over dromen…

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’