Vondst op vrijdag

Meestal als we miniatuur serviesgoed vinden, is het overduidelijk dat het om kinderspeelgoed gaat. En bij de drie miniatuur vaasjes die we vandaag bespreken, zou je dat ook vermoeden. De vaasjes zijn niet hoger dan 6 cm en vallen dus heel goed in die categorie. Toch is de waarheid net even anders.

De vaasjes zijn gevonden in 1997 bij een opgraving aan de Langestraat in een beerput uit de late zeventiende en begin achttiende eeuw die opvallend ver naar achteren lag gelegen op het terrein van het perceel.
Verder viel op dat we zeer veel thee- en koffiegerei vonden maar geen echt kookgerei. We vermoeden dan ook dat de put destijds hoorde bij een tuinhuis waarin een verzameling Chinese of oosterse voorwerpen was uitgestald. In de gegoede burgerij in de zeventiende en achttiende eeuw was het niet ongewoon om van alles te verzamelen uit het mystieke verre oosten. Iets wat door de oprichting van handelscompagnieën steeds meer binnen ons bereik kwam. Vooral het sprankelende witte porselein sprak tot de verbeelding. Dit na het eeuwenlange gebruik van het vrij donkere en grovere Europese aardewerk.

Porseleinverzameling

Vaak was het zo dat de heer des huizes het ‘echte werk’ verzamelde aan porseleinen voorwerpen, terwijl de vrouw des huizes zich bezighield met het kleinere werk. Desalniettemin deed haar verzameling vaak niet onder aan die van de man. Nog steeds zijn er in diverse Nederlandse musea schitterende poppenhuizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Gemaakt door vakmensen en vakkundig ingericht door de vrouw. Alles op schaal en met veel detail. Ook deze vaasjes werden vaak in zo’n poppenhuis gebruikt. Maar ook uitgestald tussen de porseleinverzameling in fraaie vitrinekasten misstonden deze kleine vaasjes zeker niet. Ik kan mij heel goed voorstellen hoe de eigenaren van dit pand zich vroeger met hun gasten zich vermaakten in het theehuis achter in de tuin. Waarbij onder het genot van een kop thee werd gediscussieerd over al het moois uit de Oriënt en het interieur van het poppenhuis.

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’