Rietdekkers drijfbord
Vondst op vrijdag
20 oktober 2023
De vondst van vandaag komt uit de tuin van het stadhuis in de Langestraat. In 2003 deden we hier een opgraving, waarbij we een heel scala aan vondsten naar boven haalden. Zoals bijvoorbeeld funderingen en putten die hoorden bij oudere fases van het stadhuis. Ook vonden we een vierkante beerput die gebruikt is vanaf ergens in de veertiende eeuw tot in de zestiende eeuw. De inhoud van die beerput hebben we in zijn geheel geborgen en daarbij troffen we verschillende soorten vondsten aan. Naast aardewerk en glas waren dat ook diverse houten voorwerpen.
Eén van die houten voorwerpen is onze vondst van vandaag. Een hartvormige plank van eikenhout met een lengte van ca 23 cm. Er zijn verschillende gaten in geboord en hij heeft een ophangoog en een vierkant gat waar een steel in heeft gezeten die er blijkbaar schuin in stak. Het vlak waar de steel in heeft gezeten is helemaal vlak terwijl de andere zijde is afgerond. Of dat zo gemaakt is of dat het komt door slijtage is mij niet helemaal duidelijk. Maar wat is het voor een ding? Het gaat hier waarschijnlijk om een zogenoemde dekspaan of drijfbord, gebruikt door de rietdekker bij de afwerking van het riet.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Een rietdekker gebruikt zo’n drijfbord, ook wel klopper genoemd, om het riet aan te kloppen. Op het moment dat het eigenlijke dakdekkerswerk voltooid is, is het oppervlak van het dak namelijk nog niet mooi egaal. Dat komt doordat de rietdekkers tijdens hun werk op het riet moeten zitten en steeds op en neer gaan. Vandaar dus dat het geheel wordt afgewerkt door met de dekspaan en borstel zowel het afval van het dak te verwijderen als het riet van boven naar onder ‘op te drijven’.
Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’