Romantisch kannetje

Vondst op vrijdag

1 september 2023

Het is alweer twee jaar geleden dat we een opgraving deden achter ‘Gulden Vlies’ aan de Koorstraat op de hoek met de Lindegracht, waar nu restaurant Mooij gevestigd is. Er werd toen een riool opgegraven dat hoorde bij het pand en dat loosde in de Lindegracht. Het riool is lange tijd gebruikt geweest. Vanaf waarschijnlijk begin zeventiende eeuw tot het eind van de negentiende eeuw.

Onder de grote hoeveelheid vondsten, onder meer dit kannetje. Een fraai voorbeeld van Engels pearlware, een type loodglazuur met kenmerken die enigszins op parelmoer lijken. Het kannetje komt uit ca 1820/1830 en heeft op beide zijden een afbeelding in blauw op wit van een theedrinkend stel. Op de grond staat een theepot op een stoof en op de gedekte tafel een kop en schotel met kan. De vrouw leest een boek en de man lurkt aan een lange tabakspijp. Dit tafereel, bekend als de ‘teadrinker’, is lange tijd in gebruik gebleven. Ook de in 1836 opgerichte Petrus Regout aardewerkfabriek in Maastricht heeft veel servieswerk met dit patroontje geproduceerd.
(Tekst gaat verder onder de foto)

Het is een typisch voorbeeld van de romantiek. Een specifieke cultuurperiode in de westerse geschiedenis in de periode eind achttiende eeuw tot ca 1850. Vooral tegen in de kunst, de muziek en de literatuur kwam de romantiek naar voren. En aan dit kannetje kun je zien hoe het ook zichtbaar werd in het dagelijkse gebruiksgoed. 

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’