Sigarettenpijpje

Vondst op vrijdag

20 mei 2022

Na de bijbelse pijp (Jonas) en de soldatenpijp, deze week een pijp met een koninklijke inslag. Of eigenlijk een pijpenkop. Hij is gevonden in 1988 in een afvalkuil achter een pand in de Vrouwenstraat. Het vondstmateriaal uit deze kuil stamt voornamelijk uit de negentiende eeuw. En dat geldt ook voor dit pijpenkopje met een gedetailleerde weergave van het hoofd van Koning Willem III. (Tekst gaat verder onder de foto)

Willem III werd geboren in 1817 en regeerde vanaf 1849 tot aan zijn dood in 1890. Het grappige is dat Koning Willem III, die meestal wordt afgebeeld zonder hoofddeksel of hooguit met een militair getint hoofddeksel, hier een vrij eenvoudige hoed op zijn hoofd heeft. Overigens is dit niet de kop van een tabakspijp maar van een zogenoemd sigarettenpijpje. De ketelopening van het pijpje meet slechts 1 cm en is geschikt om een sigaret in te plaatsen. Het fenomeen sigaret begon in het midden van de negentiende eeuw waarna deze manier van roken al snel een vlucht nam. Eerst natuurlijk met gebruik van de aloude keramieken pijp maar al snel simpelweg tussen de vingers. Op onze pijpenkop lijkt de koning van middelbare leeftijd te zijn en dat betekent dat de pijp waarschijnlijk uit de periode rond 1860/1870 komt. Het koningshuis is door de eeuwen heen altijd een onderwerp van gesprek geweest tussen aanhangers en tegenstanders van het instituut. Maar de gebruiker van dit pijpje liet dus duidelijk blijken waar zijn loyaliteit lag!

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Lees ook het interview met hem: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’