Soldatenpijp

Vondst op vrijdag

13 mei 2022

Vorige week bespraken we een pijp met een duidelijke boodschap in een Bijbelse context. De pijp met de kop van Jonas! Deze week een op het oog vergelijkbare pijp maar zonder een echte boodschap. (Tekst gaat verder onder de foto’s)

Ook deze pijp laat in reliëf weer een mannenkop zien. Waarschijnlijk van een soldaat of officier. De kop is uitgevoerd met een weelderige haardos en gedistingeerde snor. Op het hoofd een versiering die waarschijnlijk moet doorgaan voor een officiershoofddeksel. De steel van de pijp is getordeerd en het hielstuk van de ketel draagt het merk van het Goudse pijpmakers bedrijf ‘De stoel’. Een merk dat werd opgericht door Reinier Jeroense Reijnhart in Gouda die tussen 1705 en 1725 als pijpmaker actief was. Deze pijp werd gevonden in 1988 in een goed gevulde beerput achter het pand Luttik Oudorp 100. De beerput was in gebruik vanaf de late zestiende tot het eind van de achttiende eeuw heeft toebehoord aan een huishouden in goeden doen.

Werkpijpen

Naast zeer veel luxe aardewerk werden hier ook honderden pijpen gevonden in verschillende uitvoeringen en heel divers in kwaliteit. Zo troffen we heel ruw uitgevoerde ‘werkpijpen’ aan met korte steel, naast de geglaasde en gepolijste luxere soorten met zeer lange steel, die bedoeld waren om op een rustig moment te genieten van een rokertje. Dat laatste zal ook voor deze pijp de bedoeling zijn geweest. Al zal het genot van korte duur zijn geweest want de pijp lijkt nog geheel schoon en onberoet. Het lijkt er dus op dat de pijp al vrij snel is gesneuveld.

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media en wordt aangeleverd door Rob Roedema. Lees ook het interview met hem: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’