Tegel met kinderspel

Vondst op vrijdag

29 september 2023

We blijven nog even bij de tegels die in 2008 zijn gevonden bij de ontgraving van een grote kelder in het Huis met de kogel, op de hoek met de Appelsteeg en Zijdam. Deze week een serie tegels met afbeeldingen van kinderspel.

Het zijn negen tegels of fragmenten van tegels en de meeste hebben zogenoemde spinnenkopjes in de hoeken. Alleen de bovenste drie tonen hebben andere ‘hoekfiguren’. Daar zie je bourgondische lelies en ossenkop in de hoeken. Wat opvalt, is de diversiteit in de tegel. Ze verschillen allemaal van baksel, glazuur, kleurstelling en hoekfiguren.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Op drie van de tegels zie je kinderen tollen met gebruik van een stok met daaraan een touwtje. Door het touw om de tol te winden en daarna de stok een zwiep te geven, kon je de tol vaart geven. Bovenaan in het midden zie je een mannetje met een molentje op een stok met daarnaast wordt het hoepelen uitgebeeld. De middelste tegel laat twee mannetjes zien die met een kruisboog op een bal op een stok schieten. Daarnaast weer een koppel dat aan het kolven is. Een spel waarbij de bal met een slaghout tegen een paal wordt geslagen om op die manier punten te scoren. Midden onder een paar mensen aan het knikkeren. Inmiddels worden de meeste spellen online gespeeld maar als je inmiddels een bepaalde leeftijd hebt bereikt heb je wellicht zelf nog wel een aantal van de afgebeelde spelletjes gespeeld.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’