Tegels uit oude stolp

Vondst op vrijdag

18 november 2022

Deze week een vrij recente vondst. Aan de noordkant van de Schermer, aan de Lange Molenweg in Oterleek, werd in augustus dit jaar een bouwvallige boerderij gesloopt. Direct daarna voerden de gemeentelijke archeologen een opgraving uit waarbij onder meer deze fragmenten van tegels tevoorschijn kwamen. Volgens de overlevering was de bouwdatum 1844 en bij de sloop werd inderdaad een gedenksteen terug gevonden uit dat jaar.

Een stolp met dezelfde afmetingen op exact dezelfde locatie stond echter al op de kadasterkaart van 1817. Het ziet er dus naar uit dat er in 1844 sprake was van totale nieuwbouw. Op een kaart van Johannes Dou uit 1680 staat op deze plek al een boerderij en het is dus vraag of dit de voorganger was van deze stolp. Tijdens de opgraving bleek het terrein uitzonderlijk schoon. We troffen geen afval of potscherven! En die zijn nodig om een mogelijke eerste bouwdatum vast te stellen. In een artikel in het Erfgoedmagazine dat half december verschijnt, lees je dat er verschillende hypotheses zijn. De hypothese dat er al een oudere voorganger was van de negentiende-eeuwse stolp wordt ondersteund door de vondst van een haard waarbij enkele tegelfragmenten werden geborgen, inclusief enkele oudere tegels die hergebruikt zijn als vulmateriaal. Op de foto’s zie je twee tegels met de afbeeldingen van honden, afkomstig uit de periode 1640-1660. Uit diezelfde tijd komen de tegels met rennende haasjes. De tegels met kleine poortgebouwtjes zijn waarschijnlijk van rond 1675. Een tegel met paarse bloemenvaas komt uit de achttiende eeuw. Stuk voor stuk leuke afbeeldingen die uiteindelijk blijkbaar wel gingen vervelen. De schouw met tegels is namelijk aangetroffen achter een twintigste-eeuwse bakstenen haard… De tegels met haasjes waren dan ook helemaal ondergekalkt met mortel en overdekt met een roetaanslag!

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’