Twee majolica borden

Vondst op vrijdag

We blijven vandaag, en ook de komende weken, nog even bij de afvalkuil die gevonden werd achter het pand Luttik Oudorp 56, met vondsten uit de periode 1560-1580. Een paar weken geleden lieten we hier al een paar majolica borden zien en dat is ook het onderwerp van vandaag.

We hebben hier twee majolica borden met een diameter van respectievelijk 23 en 22,5 cm. Ze zijn allebei blauw op wit beschilderd, alleen heeft de tweede wat gele accenten. Beide borden zijn beschilderd in dezelfde trend. In het midden van het bord is een rozet afgebeeld met daar omheen stylistische bladmotieven en enkele concentrische cirkels met een slingerband, uitgevoerd in spaartechniek. Dat is een techniek waarbij een voorstelling wordt ingekrast en bij het glazuren bedekt met bijvoorbeeld was zodat de kleur niet in de voorstelling komt. Deze krijgt dan later in het proces een andere kleur.
De totale manier waarop deze borden zijn versierd wordt wel ‘alla porcelana’ genoemd. Een term die verwijst naar een blauwwitte decoratiestijl voor voornamelijk majolica, bedoeld als imitatie van vijftiende-eeuws Chinees aardewerk. Dit type versiering werd al aan het eind van die eeuw in Italië geïntroduceerd maar werd voor het eerst benoemd in de zestiende eeuw waarna het vrij populair werd toen de invoer van kostbaar Chinees porselein naar Europa echt op gang kwam.

De informatie voor deze rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog gemeente Alkmaar.