Van Oldenbarnevelt

Vondst op vrijdag

Van de week zag ik een documentaire op tv over de geschiedenis van de Nederlanden waarin een schilderij voorbij kwam met het portret van Johan van Oldenbarnevelt. Onmiddellijk moest ik aan mijn scherfje denken dat al tientallen jaren in de kast ligt.

Het moet ergens in de jaren tachtig geweest zijn, dat ik deze scherf vond ergens in Alkmaar. Geen flauw idee meer waar! Ik heb hem altijd bewaard omdat er toch wel een intrigerende afbeelding van een voorname heer op staat.
Wie heeft er vroeger op school niet gehoord van Johan van Oldenbarnevelt? De landsadvocaat, raadpensionaris en stichter van de Republiek de Nederlanden, uit de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. Van Oldenbarnevelt staat bekend als de man die na de Nederlandse Opstand tegen het Spaanse juk een staat wist te maken, maar ook als de man die uiteindelijk zijn hand verspeelde in de machtsstrijd met zijn voormalige vriend Prins Maurits en dat met de dood moest bekopen. Op 13 mei 1619 kwam er met een publieke executie een einde aan het leven van Johan van Oldenbarnevelt. Een gebeurtenis die op allerlei manieren werd verbeeld, zoals op schilderijen en gravures. Eén van die schilderijen zal als voorbeeld hebben gediend voor de afbeelding van Van Oldenbarnevelt op het bord waarvan deze scherf afkomstig is. De scherf komt uit de periode 1620-1640 en blijkbaar was er in die tijd in Alkmaar iemand die fervent aanhanger was van deze voormalige landsadvocaat.

Vondst op vrijdag is een wekelijke rubriek op onze sociale media. Bekijk alle ‘Vondsten op vrijdag’