Veldje tulpen

Vondst op vrijdag

27 oktober 2023

De vondst van vandaag is afkomstig van de Koningsweg. In 2003 voerden we hier een archeologisch onderzoek uit ter hoogte van de nummers 27 t/m 37. Op deze plek en aan de Ramen waren toen panden gesloopt voor de bouw van een nieuw appartementencomplex.

Tussen de water- en beerputten en de grote hoeveelheid funderingswerk, troffen we ook een kelder aan in het voorhuis van een huis aan de Koningsweg. De gehele noordelijke muur van deze kelder was betegeld met allerlei soorten tegels voornamelijk uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. In de kelder zelf lagen ook nog wat losse tegels en delen van muurwerk met tegels erop. Waarschijnlijk van een hoger deel van de kelder dat al gesloopt was. In totaal vonden we ongeveer 150 tegels waarvan 74 compleet of gaaf.

De twintig tegels op de foto komen allemaal uit deze kelder en hebben allemaal afbeeldingen van tulpen. In deze tijd is de tulp natuurlijk bij uitstek het symbool voor Nederland. Met de kweek van deze bloem worden miljarden omgezet. Dat was ook, voor korte tijd, het geval in de vroege zeventiende eeuw. De tulp werd in de late zestiende eeuw vanuit Turkije in westelijk Europa geïntroduceerd en werd al snel immens populair. Zo populair dat er zelfs een ware rage ontstond en een handel waarbij duizelingwekkende bedragen werden betaald voor een bepaald soort tulpenbol. Deze rage of tulpenmanie had uiteraard ook zijn weerslag op andere beroepen. Zoals bijvoorbeeld de potten- en tegelbakkers die de hype gebruikten om met hun product een graantje mee te pikken.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’