Vuurstolp met uilenbeker

Vondst op vrijdag

Onze vrijdagsvondsten gaan al een paar weken over pottenbakkersafval van Alkmaarse pottenbakkers. Na de twee mini vuurstolpjes van vorige week deze week opnieuw een vuurstolp, maar dan van normale grootte en ook weer gemaakt door een Alkmaarse pottenbakker.

Net als de mini versies heeft ook deze stolp de nodige appliques ter versiering. De vuurstolp (of eigenlijk een deel daarvan) is gevonden tijdens opgravingen aan het Baanpad in 1999 in een gedempte sloot vol met onder meer pottenbakkersafval. Het is een groot fragment van een witbakkende vuurstolp met een hoogte van circa 40 cm. Wat we zien, is de bovenplaat en een deel van de zijkant. Het fragment is overdekt met loodglazuur met koperoxide (groen) nuanceringen en geheel zonder slijtage of beroeting. De vuurstolp is dus nooit gebruikt omdat hij waarschijnlijk direct na het maken al gebroken is.

Adelaar met leeuwen

Op de bovenplaat zijn twee identieke heraldische wapens aangebracht met in het midden een wapenschild met dubbelkoppige adelaar, geflankeerd door twee gaande leeuwen (mogelijk het stadswapen van Nijmegen of Arnhem!) De top is bekroond met een merkwaardig figuurtje dat lijkt op een pijlinktvis en dat geflankeerd wordt door twee uiltjes met het ingekraste jaartal 1605. Maar het meest opvallend is de applique van een zogenoemde uilenbeker op de zijkant van de stolp. De uilenbeker is een vrij zeldzame beker die voorkomt in de gehele zestiende eeuw. Dat het hier ook echt om een uilenbeker gaat en niet gewoon om een uil, blijkt wel uit het feit dat het uiltje ook echt als beker is gemodelleerd. Uilenbekers werden vaak cadeau gegeven als huwelijksgift of als trofee bij schutterswedstrijden. Het is goed mogelijk dat dit haardscherm ooit in opdracht is gemaakt maar nooit zijn bestemming heeft bereikt.