Zakkendrager

Vondst op vrijdag

15 september 2023

Deze week weer een tegel uit de kelder van Appelsteeg 1, het Huis met de kogel. Nu twee tegels met de afbeelding van een man met zak. De ene keer op zijn rug en de andere keer op zijn hoofd. De tegels zijn ca 13 x 13 cm groot. De ene tegel heeft vier zogenoemde ossenkoppen in de hoeken. En de hoeken van de andere tegel zijn versierd met een afbeelding binnen een accolade met meanderende rand. Beide komen uit ca 1650. 

Nu kun je denken gewoon een leuk plaatje! Maar in vroegere tijden was het dragen van zakken een heus beroep. Schepen werden met de hand geladen en gelost. Vracht, vaak verpakt in zakken, moest naar pakhuizen worden vervoerd voor opslag. En dat was dus het werk van de zakkendrager. Ook het volscheppen van zakken met stortgoed of het vullen van turfmanden behoorde tot zijn taak. De zakkendrager gebruikte enkele eenvoudige gereedschappen en hulpmiddelen. Zoals een stuk touw, een zakkenhaak en een zak of lap om het hoofd te beschermen. De afbeelding zegt al genoeg over het waarom!

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

De zakkendragers waren verenigd in een gilde dat hun zaken behartigde en dat de mensen met dit beroep beschermde. In de Franse tijd werden alle gildes opgeheven. Maar tot in 1821 was er een heus gildehuis voor de Alkmaarse zakkendragers. Dat stond op de plek waar nu het Noord Hollands kanaal loopt, tussen het Heiligland en de Bierkade.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’