Zoek de verschillen

Vondst op vrijdag

3 februari 2023

We blijven nog even bij de beerput die in 2002 werd gevonden aan de Oudegracht 26, waar in de zeventiende en achttiende eeuw bierbrouwerij ‘Het wapen van Haarlem’ zat. Het leuke is dat we op deze plek een bordje vonden dat bijna identiek is aan een bordje dat we enkele weken geleden bespraken. Een faience bordje dat in 1998 was gevonden onder het Canadaplein in een beerput die ooit toebehoorde aan het oudevrouwengasthuis.

Beide bordjes komen uit het derde kwart van de zeventiende eeuw. En als afbeelding zien we een romantisch plaatje van een landschapje met een herderinnetje bij een boom. Op de achtergrond haar schaapjes en iets verderop de contouren van een dorp. Tegen een boom zit haar mogelijke minnaar een melodie te spelen op een fluit. Beide borden moeten haast wel gemaakt zijn door dezelfde persoon.
Op foto 2 het bordje van het Canadaplein en ik zou zo zeggen…zoek de verschillen!

(Tekst gaat verder onder de foto)

Heb je ze gevonden?

Een verschil dat je op de foto niet of minder goed kunt zien, zit hem in het feit dat het bordje van het Canadaplein is uitgevoerd met een paarse trek waarna het geheel met blauw werd ingevuld. Het bordje van de Oudegracht echter, is geheel blauw uitgevoerd.
Verder zien we bij het bordje van de Oudegracht ook iets meer verfijning in het geheel. Tijdens de fabricage werden destijds in het voorproces met sjablonen de afbeeldingen op de biscuit borden aangebracht. Vervolgens werden ze met de hand nageschilderd. Dit leverde identieke afbeeldingen op met hier en daar kleine accenten en in dit geval dus het aanbrengen met een paarse trek.
En zoals we de vorige keer al aangaven, is het goed mogelijk dat de afbeelding geïnspireerd is op een werk van schilder Govert Flinck die iets soortgelijks schilderde rond 1654. Alleen is het ensemble dan in spiegelbeeld afgebeeld.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’