De vis in De Rijp

Detail op dinsdag

De vis is een detail dat je vaak tegenkomt in het pittoreske dorp De Rijp. Neem alleen al het gemeentewapen op het zeventiende-eeuwse Raadhuis, met de twee gekroonde haringen. Daarboven hangt een gevelsteen waarop vissers hun vangst binnenhalen.

De Rijp is van oudsher bekend van de visserij. Dat begon met vooral binnenvisserij in de veertiende en vijftiende eeuw, maar later speelde ook de zeevisserij een grote rol. Vissers uit de Rijp trokken toen met hun schepen naar zowel de Middellandse Zee als de Oostzee. Verder was de Noordzee in Schotland in trek bij de haringvissers, terwijl Groenland de plek was voor de walvisvaart. Die zeevaart bracht veel nevenindustrieën met zich mee en zo groeide De Rijp uit tot een belangrijk vissersdorp. Het werd het hoofddorp van het zogenoemde Schermereiland met in de bloeiperiode zo’n 5000 inwoners. Dat was in de periode tussen eind zestiende en eind zeventiende eeuw.

Vandaar dus ook dat je de vis tijdens een wandeling door De Rijp overal tegenkomt. Op de foto’s zien we, behalve het gemeentewapen, ook de opvallende windwijzer op de schoorsteen van cafetaria de Walvis aan het Jan Boonplein: met een harpoen op walvisjacht. Binnen in de zaak is overigens de schoolprent  met de titel ‘Walvisvaart’ van Cor Nelis Jetses op de muur geschilderd. Al met al heeft de visserij heeft van de Rijp een welvarend dorp gemaakt en dat is iets wat je nog altijd terugziet in de prachtige huizen en niet te vergeten de schitterende kerk waar we, bijvoorbeeld op de gebrandschilderde ramen, ook de vis weer tegenkomen.

Foto’s: Ritske Velstra