Gemaal Juliana

Detail op dinsdag

28 april 2020

Het detail van vandaag is de naam Juliana, van 1984 tot 1980 Koningin der Nederlanden. Overmorgen is het haar 111e geboortedag. Ze was nog geen twintig toen in 1928 een gemaal in de Schermer naar haar genoemd werd. Gemaal Juliana werd gebouwd in Driehuizen, tussen het zuiderpolderhuis en molen nummer 8. Dit nieuwe elektrische gemaal verving zestien molens in dit deel van de polder.

Twee andere gemalen die in diezelfde periode in dezelfde polder werden neergezet, kregen de namen van haar moeder Wilhelmina en grootmoeder Emma. Samen met een vierde gemaal, dat het moest doen met de naam Gemaal IV, zorgden ze voor de complete bemaling van de polder. Als vervanging van de molens die driehonderd jaar lang de polder droog hadden gehouden.
Net als de andere drie gemalen is gemaal Juliana gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, ontworpen door de gebroeders Klaas (1818) en Willem Christiaan (1820) de Wit uit Alkmaar. Dit Amsterdamse bureau stond bekend als expert als het ging om de ontwikkeling en de bouw van poldergemalen.
Gemaal Juliana heeft overigens maar zestig jaar dienst gedaan. In 1998 is het vervangen door een nieuw computergestuurd gemaal dat, heel toepasselijk, de naam kreeg van onze huidige koning Willem Alexander.
Gemaal Wilhelmina bij Schermerhorn, is sinds 1995 in gebruik als museumgemaal. Hier zijn nog alle installaties in werkbare staat aanwezig.

Foto’s: Ritske Velstra