Laurens en zijn rooster

Detail op dinsdag

26 december 2023

Hoog in de zuidgevel van de Grote Sint Laurenskerk kijkt het manshoge beeld van Sint Laurens uit over de stad Alkmaar. De heilige Laurentius van Rome was tijdens zijn leven bekend als kerkbestuurder en armenzorger, maar werd pas onsterfelijk na zijn marteldood. Op 10 augustus 258 zou hij vanwege zijn christelijk geloof letterlijk zijn geroosterd. Hij werd de beschermheilige van bijvoorbeeld boekhouders, koks en brandweerlieden.

En patroonheilige van meerdere steden, zoals Rotterdam en Alkmaar. Laurens is, zoals de meeste middeleeuwse heiligen, altijd goed herkenbaar aan het martelwerktuig dat hij bij zich heeft. Zoals bijvoorbeeld te zien is op een rond 1800 beschilderd wandkastje dat in het Stadhuis staat. Ook het beeld aan de Grote Kerk moet een rooster hebben omvat, maar door weer en wind, was het originele ijzeren rooster verroest en afgevallen. Omdat Laurens niet zonder zijn rooster kan, is het begin van deze eeuw bijgemaakt. In zwart geschilderd roestvast staal.

(Tekst gaat door onder de foto’s)

We konden deze foto’s maken toen er afgelopen zomer steigers stonden langs deze gevel. Zo konden wij tijdelijk weer even oog in oog staan met het beeld van deze heilige, dieniet alleen zijn naam gaf aan deze (Grote) Kerk, maar ook aan de Sint Laurentius in Oudorp en de Sint Laurentiuskerk (of Cuyperskerk) aan het Verdronkenoord. Net als de Grote Kerk ook alle twee trouwe deelnemers aan Open Monumentendag. En meer dan de moeite waard om met een bezoekje te vereren. Zet je ze alvast op het lijstje voor 14 september?

Dit detail is uitgelicht door Anne Pauptit, monumentenadviseur team Erfgoed, gemeente Alkmaar