Met houtsnijwerk versierde windveren van dakkapel

Detail op dinsdag

3 november 2020

Voor het detail van deze dinsdag gaan we naar Grootschermer, Noordeinde 3. ‘De meester’ lezen we op de kroonlijst van dit in 1878 gebouwde rijksmonument. En dat is niet voor niets want het pand is destijds gebouwd als onderwijzerswoning. Maar we houden het vandaag niet bij dat ene detail. Op foto 2 zie je de met houtsnijwerk versierde windveren van de dakkapel. De windveren, die ervoor moesten zorgen dat wind en regen niet onder de dakbedekking kwamen, hebben, net als de andere details van de in eclectische stijl gebouwde woning, veel aandacht gekregen.

De hoog opgemetselde dakkapel heeft een licht hellend zadeldak en een stolpvenster met bovenlicht. Het metselwerk is, aan weerskanten van het venster, versierd met lisenen. Dat zijn de decoratieve verticale houten stroken, die voorzien zijn van spaarvelden, ofwel lichte verdiepingen, bedoeld om het aanzicht nog wat meer te verlevendigen.

Op foto 3 zie je de volledige woning die gezien wordt als een gaaf bewaard voorbeeld van plattelandsarchitectuur uit de negentiende eeuw.

Foto’s: Ritske Velstra