Neogothiek in cement-stuc

Detail op dinsdag

3 september 2024

Op de hoek van de Houttil en de Peperstraat in Alkmaar staat de voormalige zeventiende-eeuwse bierbrouwerij De Boom, nu proeflokaal en Biermuseum. In de zijgevel van het pand werden in de negentiende eeuw grotere vensters gezet. De omlijstingen van de entreedeur en van twee grote ramen, zijn er nog. Ze zijn uitgevoerd in cement-stuc en zien er nog altijd strak en kantig uit.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

De lijsten hebben typisch neogotische vormen, met een kraallijst en onderaan een uitlopend profiel. Dit soort neogotische vormen werd door latere architecten en monumentenzorgers verguisd. Vaak zijn ze dan uiteindelijk ook weg-gerestaureerd. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met de raamomlijstingen van het venster in het zuidtransept in de Grote Kerk in Alkmaar (1863, waar nu het nieuwe Grote Raam is) en met de raamomlijstingen van de Kapelkerk (1864). Beide omlijstingen waren uitgevoerd in cement-stuc.
Het kan goed zijn dat de omlijstingen hier aan de Houttil van dezelfde ontwerper zijn, namelijk stadsarchitect W.F. Du Croix. Nadat de bierbrouwerij in 1750 het pand verliet, werd het gebruikt voor onder meer een vellenploterij (waar dierenhuiden werden bewerk) en later als kaaspakhuis. Sinds 1985 zit hier dus proeflokaal De Boom en Het Nationaal Biermuseum.

Dit detail is uitgelicht door Anne Pauptit, monumentenadviseur team Erfgoed, gemeente Alkmaar