Schietgat

Detail op dinsdag

7 mei 2024

Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel sporen die de Duitse bezetter gebouwd had, opgeruimd. Maar niet allemaal. Verscholen in het groen, naast de Harddraverslaan in de Alkmaarder Hout, staat nog een kleine bunker. Alle versperringen zijn natuurlijk weg, maar het schietgat naast de toegangsdeur maakt duidelijk dat je hier niet zomaar binnen kwam.

Vanuit de achterliggende ruimte kon je via een kleine opening in het pantserluik de directe omgeving onder geweervuur nemen. De rechthoekig getrapte vorm van het schietgat zorgde er voor, dat vijandelijk vuur niet naar binnen kan ketsen. Alleen een zuiver gericht schot zou doel kunnen treffen.

Een ander doordacht of door ervaring ontwikkeld detail zijn de beluchtingskanalen. In de betonnen wanden zijn stalen buizen opgenomen. Op zo’n manier, dat dingen die naar binnen worden geworpen, zoals bijvoorbeeld handgranaten, onverrichter zake weer naar buiten rollen.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Deze bunker werd pas in de loop van de oorlog ontworpen. Hij was bedoeld als onderdak voor een kabelherstelploeg van zes man Voor dit doel werd hier een standaardtype bunker gebouwd met de naam ‘Regelbau R 616 Großschaltstelle’. En van hieruit werden de communicatielijnen in de Atlantikwall onderhouden.

Wil je de bunker wel eens van binnen zien? Ook dit jaar is hij weer geopend op Open Monumentendag, zaterdag 14 september.
In de bunker is tegenwoordig een museum ingericht door de Stichting Alkmaar ’40-’45. Meer informatie vind je hier.

Dit detail is uitgelicht door Anne Pauptit, monumentenadviseur team Erfgoed, gemeente Alkmaar