Digitaal binnenkijken bij monumenten

Binnenkijken bij een monument is altijd speciaal! En digitaal kan dat gelukkig op elk moment. Wanneer het jou uitkomt en waar je ook bent!

Via ons eigen youtubekanaal

Via deze link ga je naar het youtubekanaal van Erfgoed Alkmaar en kun je je meteen abonneren als je dat nog niet hebt gedaan.
Hier is veel te zien onder het tabblad VIDEO’S! Monumenten tijdens een restauratie, uitleg over een monument of een mini museumbezoek. Onder het tabblad PLAYLISTS vind je een verhaal over de oude fabriek van Ringers, verteld door Luna.

Binnenkijken via kijksleutels

Kijksleutels zijn er van vele monumenten, het zijn pdf bestanden die je kunt bekijken of downloaden.
Ze zijn oorspronkelijk ontworpen voor het gebruik met en door kinderen, maar zijn voor volwassenen minstens zo leuk en leerzaam.

Binnenkijken via VR Films

Te bekijken zonder VR-bril!

Onderstaande monumenten zijn 360graden gefilmd, dus rondom en ‘over de kop’. Met deze virtual reality films heb je echt het gevoel dat je ter plekke aanwezig bent.
Hoe werkt het? Houd de linker muisknop ingedrukt en beweeg met je cursor over het beeld om de ruimte vanuit alle hoeken te bekijken. Uitgekeken? Verschuif de tijdlijn naar het volgende beeld. Om de zoveel seconden komt er namelijk een nieuwe ruimte of een nieuw onderwerp in beeld, dat je vervolgens op dezelfde manier tot in alle hoekjes kunt ontdekken. Veel plezier!!
De VR-films van monumenten in de gemeente Alkmaar zijn gemaakt door Ron Hamers van K1 Cultmedia in opdracht van Erfgoed (gemeente) Alkmaar. (Helaas is Ron Hamers inmiddels overleden. Zijn collega’s zetten zijn werk voort.)

Digitaal binnenkijken door het oog van artiesten

Vier artiesten verbleven 24 uur in een monument. Zij maakten ieder een compositie over het gebouw: een gedicht, schilderij en twee maal een lied. Bekijk hier het monument door hún ogen. Log in of maak een account aan bij Vimeo om deze filmpjes te kunnen bekijken.
Stadhuis 1 en Stadhuis 2 (16e eeuw); Huize De Dieu 1 en Huize De Dieu 2 (burgemeesterwoning 18e eeuw); Grote Kerk (16e eeuw); Noorderpolderhuis (bestuurskamer hoogheemraadschap 17e eeuw), Sint Laurentiuskerk, Verdronkenoord.