Terug naar het overzicht

Check ons YouTube kanaal: Erfgoed met Luna

Ken je ons YouTube kanaal al? Er stonden al verschillende leuke filmpjes op (we zijn nog aan het opbouwen) en vanaf vandaag komt daar een pareltje bij. In de speciale playlist ‘Erfgoed met Luna’, is nu het eerste filmpje te zien van Luna Rolie, die speciaal voor Erfgoed Alkmaar op pad gaat door historisch Alkmaar. Luna is 18 jaar en net geslaagd voor de havo op de vrije school in Bergen. Dus een hele zomer voor zich om af en toe een filmpje te maken!
Ze begon in de oude Ringersfabriek die aan de vooravond staat van een flinke verbouwing. Volg Luna en abonneer je nu op ons YouTube kanaal.

Eigen omgeving

“Ik woon al mijn hele leven in hetzelfde huis in Alkmaar,” vertelt Luna. “Ik ben hier opgegroeid en het valt mij op dat ik steeds meer interesse kreeg in de plek waar ik vandaan kom en meer en meer ben gaan kijken naar de gebouwen in de stad en wat voor verhalen daaraan verbonden zijn. Dat zijn er veel meer dan ik altijd gedacht had. Ik had me nooit echt goed verdiept in Alkmaar. Ik was wel vaak in het museum geweest maar had nooit echt actief naar de stad zelf gekeken. Ik focuste mij eerder op andere steden zoals Utrecht en Rotterdam. Maar Alkmaar heeft ongelofelijk veel interessants te bieden en het is juist fantastisch om meer te leren over mijn eigen omgeving.”

Waarom is dat zo leuk?

“Zo wordt het dagelijks leven veel leuker. Als ik even boodschappen ga doen, loop ik langs de kerk of over de Oudegracht en dan kan ik mijn kennis toepassen op wat ik om mij heen zie. Alles krijgt meer betekenis doordat ik weet wat zich daar ooit heeft afgespeeld en waarom het er zo uitziet, wat mensen in die tijd inspireerde en hoe je dat terug kan zien. Ik kan veel meer genieten van hoe mooi onze stad eigenlijk is.”

Bachelor cultureel erfgoed

In september begint Luna aan haar nieuwe opleiding op de Reinwardt Academie in Amsterdam: “Hier ga ik de bachelor cultureel erfgoed volgen. Ik ben heel enthousiast aangezien ik al twee jaar lang wist dat dit was dat ik wilde gaan doen. Ik heb veel interesse in allerlei verschillende dingen waaronder geschiedenis, architectuur, politiek, kleding en kunst.”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Ik breng mijn vrije tijd graag door in musea en daarnaast zit ik in een Jongerenplatform dat advies geeft aan het college van de gemeente Alkmaar.”

Wat is je lievelingsplek in alkmaar?

“Ik vind de Grote Sint Laurenskerk één van de mooiste elementen van onze stad. Als ik daar voor sta en naar boven kijk, dan denk ik altijd aan het feit dat honderden jaren geleden de mensen van toen bijna exact hetzelfde zagen als wat wij nu zien. Dit plezier dat ik ervaar door het leren over mijn stad raad ik iedereen aan. En dat is ook wat mij motiveert om deze video’s te maken.”