Terug naar het overzicht

Maak kennis met nieuwe monumentenadviseur Anne Pauptit

“Altijd wat te ontdekken, op grote of kleine schaal”

Vorig jaar namen we afscheid van twee vertrouwde gezichten binnen het team. Bram Berkenpas en Henk Krabbendam gingen allebei met pensioen. Inmiddels heeft de vakgroep Erfgoed weer een nieuwe collega kunnen verwelkomen in de functie van monumentenadviseur. Een eerste kennismaking met Anne Pauptit: “Bezig zijn met monumenten maakt me blij”.

Wat ik doe?

“Ik adviseer eigenaren van monumenten over onder meer subsidies, zowel gemeentelijke als provinciale en rijkssubsidies. Daarnaast verleen ik vergunningen voor bijvoorbeeld het verbouwen of herstellen van een monument. Ook het controleren van monumenten en zo nodig handhaven valt onder mijn taken. Als we zien dat er ergens onderhoud nodig is, dan gaan we in gesprek met de eigenaar.
Naast mijn werk als monumentenadviseur voor de gemeente Alkmaar, werk ik voor 50% als zelfstandig restauratieadviseur.”

Wat mij beweegt?

Vandaar dus ook de zoektocht naar de toegangsweg naar de Nieuwburg. Nancy: “Daarvoor is een speciale techniek gebruikt, die Remote Sensing heet. Daarmee bedrijf je eigenlijk archeologie vanuit de lucht. Zo zijn de hoogteverschillen in het landschap gemeten, officieel de AHN-gegevens (Actueel Hoogebestand Nederland, red.). De resultaten hebben we in een GIS programma gezet (Geologisch Informatie Systeem, red.) en daarmee heb ik een 3D-model g“Ik ben in het monumentenwerk gerold via een stage bij een architectenbureau in Den Haag dat veel in monumenten deed. Dat was in 1989, nadat ik de IJmond MTS had afgerond, in de richting restauratie. Als klein jongetje zei ik al dat ik mooie dingen wilde maken van hout en dat ik geen kozijnen wilde stellen. Toen ik net bij het architectenbureau werkte, werd er een opzichter gezocht voor de cascorestauratie van de Grote Kerk in Alkmaar. En ik was zo brutaal om mijn vinger op te steken. Ik ben meteen in Alkmaar ben gaan wonen en daar ben ik blijven plakken. Als geboren Texelaar beviel het me daar goed. Ik ben nog altijd blij met mijn keuze voor deze richting, want bezig zijn met monumenten, maakt me blij. De geschiedenis die in de monumenten zit en die speurtocht die ermee samenhangt. Er is altijd wat te ontdekken, op grote of kleine schaal. Al was het maar dat de timmerman die destijds aan het pand gewerkt heeft heel bijzondere houtverbindingen maakte. Dit werk blijft gewoon altijd spannend.”

De meeste indruk op mij maakte…

“Ik ben nog maar kort bij de gemeente in dienst, maar dat neemt niet weg dat ik al veel heb gedaan in Alkmaar. Om te beginnen dus die cascorestauratie van de Grote Sint Laurenskerk in 1991. Die heeft veel indruk op me gemaakt. Misschien omdat dat mijn start was als aankomend opzichter, en zo’n eerste grote klus blijft je altijd bij. Ik heb er met veel plezier aan gewerkt mét goede begeleiding van het architectenbureau. Er is toen veel restauratiewerk gedaan aan de kapvoeten, waarbij complete korbeelstellen en trekbalken, ofwel de hoofdconstructies van de kappen, uit elkaar zijn gehaald en weer in elkaar gezet. En dan kwam de aannemer soms met heel slimme eigen oplossingen. Zoals bijvoorbeeld een zelfgemaakte reuzenrolsteiger om die trekbalken op te vangen!  Je kunt op zo’n architectenbureau het restauratiewerk nog zo goed voorbereiden, maar soms komt de aannemer of de timmerman dus met een oplossing die nog veel slimmer is. Dat heb ik toen wel geleerd.”