Eeuwenoude beerput gevonden bij het Waaggebouw
Een verrassende vondst, vandaag bij het Waaggebouw! Toen GP Groot een ondergrondse afvalcontainer wilde plaatsen, stuitte Sem, de kraanmachinist, op een eeuwenoude beerput…
Het Team van archeologen werd meteen ingeseind. En de graafwerkzaamheden van GP Groot werden tijdelijk stopgezet. Volg je ons trouwens al op Instagram? Er zijn veel leuke filmpjes over deze vondst. Maar ook van andere ontdekkingen! Hieronder een overzicht van de berichten die we deelden over de opgraving bij het Waagplein.
Start werkzaamheden
12 november 2024
Peter Bitter vertelt “de deksel van de beerput is er waarschijnlijk opgekomen na een reparatie of leeghaalactie in de 15e eeuw. De waag was in die tijd omringt door huizen die in 1558 gesloopt zijn.”
13 november 2024
Verslag vanuit de beerput bij de Waag, met Niels. De eerste vondsten komen boven. Straks na het spoelen in het archeologisch centrum weten we pas echt wat we allemaal gevonden hebben…
“Er is een gang met een gat. Dit zou een stortkoker kunnen zijn of een aanbouw aan de beerput richting het Noorden. Hier op de bodem van de put ligt allemaal 600 jaar oude poep.”
13 november 2024
Houten klomp
Inmiddels is de beerput bij de Waagtoren open en komen de eerste vondsten naar boven. Zoals bijvoorbeeld een houten klomp…
“Het deel met het puntje is bijna helemaal compleet” zegt Nancy de Jong enthousiast! De klomp was van iemand met een klein voetje. Alle stukken worden voorzichtig naar de restaurateur gebracht om te kijken wat hij ervan kan maken.
Archeoloog Rob Roedema vertelt in zijn rubriek Vondst op Vrijdag
Beerput bij de Waag
Waagpleinvondsten geplakt
21 november 2024
Puzzelen met scherven
Vorige week zagen we hoe kraanmachinist Sem Visser op een oude beerput stuitte, bij het plaatsen van een ondergrondse afvalcontainer bij het Waaggebouw in Alkmaar.
Gelukkig haalde hij onze archeologen erbij, die de put en de inhoud vervolgens keurig in kaart konden brengen. Het gat is weer dicht, de container staat er, maar in het Archeologisch Centrum gaat het onderzoek verder. Na het spoelen van de vondsten, is vrijwilliger Sjaak Waterlander bezig met het aan elkaar puzzelen van de scherven. Deze aardewerken vondsten komen uit de periode tussen 1450 en 1525.