Terug naar het overzicht

Meer bekendheid voor Tante Truus

Stichting gaat Alkmaarse verzetsheldin Truus Wijsmuller op de kaart zetten

Er is een nieuwe stichting die zich gaat inzetten voor meer bekendheid van de Alkmaarse verzetsheldin Truus Wijsmuller. De gemeente Alkmaar onderstreept het belang van het werk van deze stichting met een bedrag van tienduizend euro. Er is al een eigen website rondom Truus Wijsmuller. En via Alkmaar Centraal is inmiddels een podcastserie te beluisteren over deze moedige Alkmaarse die in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog duizenden kinderen redde uit de handen van het Duitse regime.

De stichting Truus Wijsmuller-Meijer is formeel nog in oprichting. Zodra de statuten bij de notaris zijn vastgelegd kan zij rekenen op een geldbedrag van € 10.000. Burgemeester Emile Roemer: “Nu haar standbeeld staat te pronken op de Gewelfde Stenenbrug, mag het werk van deze verscholen gebleven Alkmaarse heldin in het licht staan. De gemeente en de stichting vinden elkaar in deze missie en ik zie de bijdrage als een mooie samenwerking”.
Het bedrag komt deels vrij uit de afgelaste onthullingsceremonie. Deze zou zijn op haar geboortedag, op 21 april 2020, en ging toen, en ook in 2021, niet door vanwege corona.
Nu een viering niet meer relevant is, krijgt de stichting een geldbedrag met daarbij de opdracht om Truus Wijsmuller binnen en buiten Alkmaar meer naamsbekendheid te geven. (Tekst gaat verder onder de foto’s).


De gemeente Alkmaar is sinds de afgelopen jaren actief bezig met de promotie van Truus Wijsmuller. Zij trok hierin samen op met het Comité Beeld voor Truus, een werkgroep van de Historische Vereniging Alkmaar. De nieuwe stichting is een voortzetting van dit comité en neemt straks het stokje over. Initiatiefnemer Leen Spaans: “Er is een bestuur, er zijn concept-statuten en er zijn mooie plannen. Maar met een lege portemonnee komt er geen vaart in. Daarom zijn we enorm blij met dit gebaar. Er zal veel meer geld nodig zijn, maar hiermee kunnen we een goede start maken om Truus Wijsmuller een prominentere plek geven in de vaderlandse geschiedenis.”

In de geest van Truus

De nieuwe stichting gaat samenwerken met verwante organisaties, zoals de verenigingen van de Transportkinderen in Engeland en in de Verenigde Staten. En met het Anne Frankhuis, waarvan Truus zelf mede oprichter was. De stichting wordt een platform voor initiatieven van compassie en medemenselijkheid, in de geest van Truus.

De stichting borduurt voort op de plannen die door corona in de wacht zijn gezet. Zoals een verzetskrant en een pop-up museum. Leen Spaans: “Truus kreeg van huis uit mee ‘Als je kunt helpen, moet je dat doen”. En dat zaadje is in Alkmaar geplant, op Mient 14. Kinderen helpen werd de rode draad in haar leven: voor de oorlog, in de oorlog en na de oorlog. Onvermoeibaar. Daarom kijken we niet alleen terug, maar verbinden we het verhaal van Truus aan de actualiteiten van vandaag. Dit nemen we mee in onze ambities. Zoals een lesprogramma en games, in samenwerking met scholen.” De stichting wil Truus jaarlijks op haar geboortedag, 21 april, eren met een bloemenhulde. En er komt een nieuwe prijs, speciaal voor vrijwillig sociaal-maatschappelijk werk: de Truus Wijsmuller Prijs.

Podcast bij Alkmaar Centraal

Bij Alkmaar Centraal is inmiddels een podcast te beluisteren van vijf afleveringen met Leen Spaans, voorzitter van de stichting en inmiddels gespecialiseerd in alles rondom Truus Wijsmuller. Beluister het nieuwsbericht op Alkmaar Centraal of begin meteen met de eerste aflevering van de podcastserie, getiteld ‘Dit is Truus, moeder van 1000 kinderen’

Meer informatie

Voor meer informatie zie de website of de Facebookpagina van de stichting.