Terug naar het overzicht

Met klokgelui het nieuwe jaar in

“Hoe kun je dit beter doen dan met het oudste massamedium ter wereld?”

Net als vorig jaar mogen we geen vuurwerk afsteken met oud en nieuw en net als vorig jaar zetten we in Alkmaar in plaats daarvan het religieuze erfgoed in om het oude jaar uit en het nieuwe jaar in te luiden. Stadsbeiaardier Christiaan Winter: “Ik hoop dat de klokken mensen over de drempel van het nieuwe jaar helpen”. Julius Meijer, één van de klokkenluiders én ambassadeur van Erfgoed Alkmaar maakt ons alvast warm met een filmpje.

Het idee om vuurwerkgeknal te vervangen door klokgelui is vorig jaar landelijk gelanceerd en meteen opgepikt door toenmalig burgemeester van Alkmaar, Emile Roemer. En het zijn de raadsfracties van Christen Unie en CDA die kwamen met het voorstel om het dit jaar nog eens dunnetjes over te doen.

Oudste massamedium

Een uitstekend idee, volgens Christiaan Winter, onze stadsbeiaardier: “De jaarwisseling Is toch elk jaar weer een punt in de geschiedenis om bij stil te staan. En hoe kun je dat nou beter doen dan met het oudste massamedium van de wereld? Voor veel mensen is oudejaarsavond toch een beladen avond en dan hoop ik dat in dit geval de klokken de mensen helpen om symbolisch over die drempel te stappen!”

Veel kerken doen mee

Na een oproep onder kerken met klokken in de hele gemeente, hebben verschillende kerken al bevestigd dat ze meedoen. Behalve de klokken van de Grote Sint Laurenskerk, de Kapelkerk en de Waag, die Julius noemt in het filmpje, zullen om middernacht onder meer de klokken luiden van de volgende kerken: de Laurentiuskerk in Oudorp, de Laurentius aan het Verdronkenoord, de Pius X kerk in de Hoef, De Blije Mare in Alkmaar-Noord, de Sint Michaëlkerk in Zuidschermer, de Hervormde kerk in Stompetoren, de Grote Kerk in De Rijp, en de Protestantse kerk in West- Graftdijk.

Abba

Zelf zal Christiaan Winter de klokken luiden van de Waagtoren: “En dan zal ik na het klokgelui nog even achter het carillon kruipen om Happy New Year te spelen van Abba.”
Het filmpje is gemaakt door Julius Meijer, één van onze trouwe erfgoedambassadeurs die zelf actief betrokken is bij het luiden van de klokken in de binnenstad.