Terug naar het overzicht

Antiquariaat De Alkenaer

Geopend op ZATERDAG van 10.00 – 17.00 uur

Informatie over het monument

Ritsevoort 36, 1811 DP Alkmaar

Aan het Ritsevoort 36 in Alkmaar is antiquariaat De Alkenaer gevestigd. Het pand stond erom bekend dat het uitpuilde van de boeken. De winkel wordt momenteel vernieuwd. Een uitgelezen kans om eens in de geschiedenis van het pand te duiken.

Hoewel op de gevel van het pand het jaartal 1892 prijkt, staat er al langer een winkelpand op de plek waar nu De Alkenaer is. Op een oude ansichtkaart is te zien dat dat er voorheen ongeveer hetzelfde uitzag, op die gevel na. Het doet vermoeden dat in 1892 enkel de gevel is vernieuwd, van een sobere klokgevel naar een rijkelijker versierde gevel met elementen uit de neorenaissance en neogotiek.

De Alkenaer is een begrip in Alkmaar en omstreken. Al sinds de jaren tachtig weet iedere boeken- en cultuurliefhebber zijn weg te vinden naar de karakteristieke boekenwinkel (met ook veel lp’s) aan het Ritsevoort (nr. 36). Eigenaar Jan Oijevaar staat er bekend om dat hij precies weet waar alles staat. De laatste jaren zag het er naar uit dat hij geen opvolging zou hebben voor zijn geliefde antiquariaat, maar vorig jaar nam vriend en oud-medewerker Vincent van de Vrede het pand over en samen met partner-ondernemer Bert de Raaf wordt sindsdien hard gewerkt aan een nieuwe toekomst voor De Alkenaer.

Rolstoeltoegankelijk: ja

Bouwjaar en bouwstijl

In 1892 is de gevel vernieuwd met elementen uit de neorenaissance en neogotiek.

Blikvangers en wetenswaardigheden

  • Rijkelijk versierde gevel

Bekijk deze plek op Google Streetview

Kijkje door het sleutelgat

Monumenten in de buurt