Terug naar het overzicht

Hofje van Paling en Van Foreest

Klik om te vergroten, te swipen en de toelichting te lezen

Deze film is gemaakt door Chris Houtman ter gelegenheid van de uitgave van het boek
‘Hofjes van Alkmaar’, door Jurjen Vis. Boek en film zijn tot stand gekomen in opdracht van de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties.

Zevenhuizen 13, 1812KB Alkmaar

Informatie over het monument

Alkmaar dankt dit hofje of Provenhuis aan Pieter Claesz. Paling en zijn echtgenote Josina van Foreest die bij testament in 1540 de oprichting vastlegden. Ervaar in de tuin de rust in de rumoerige stad.

Ook al is dit hofje in de 16de eeuw gesticht, u kijkt naar een 19de-eeuws bouwwerk. Oorspronkelijk was op de hoek bij de hoofdingang een trapgevel, zoals bij het naastgelegen café nog is te zien. De trapgevel verdween bij een modernisering in 1860.

De laatste vleugel langs het bolwerk dateert uit 1885, waardoor een omsloten tuin ontstond. Het complex wordt omsloten door het Zevenhuizen, de Geest en de Kanisstraat.

Tot 1670 was er alleen de vleugel aan de Geest, bestemd voor oude  katholieke dames. Daarna werd voor dames van ‘de gereformeerde religie’ een vleugel langs de Kanisstraat gebouwd. Maar zij kregen geen achterdeur naar de tuin. Die is er nu wel, in een later aangebrachte aanbouw.

Dit pand heeft ook een Kijksleutel.

kijksleutel

Bouwjaar en bouwstijl
Zestiende-eeuwse oorsprong, nieuwbouw negentiende eeuw.

Blikvangers en wetenswaardigheden

  • Familiewapens van de stichters hangen boven de ingang,
  • de hoftuin was vroeger een bleekveld.

Rolstoeltoegankelijk: ja

Bezoek hier de wikipedia pagina van het Hofje van Paling en Van Foreest.

Op de website van Regionaal Archief Alkmaar vind je veel historische foto’s en meer interessante weetjes via de zoekterm: Hofje van Paling en Van Foreest.

Andere hofjes in Alkmaar

Bekijk deze plek op Google Streetview

Kijkje door het sleutelgat

Monumenten in de buurt