Vrijwilliger worden?

Zonder vrijwilligers is Open Monumentendag niet mogelijk!

Tijdens het Alkmaarse Open Monumentendagweekend in september gaan, ieder jaar opnieuw, de deuren open van meer dan tachtig monumenten. Deuren die normaal voor publiek gesloten blijven. Daarnaast zijn er allerlei leuke activiteiten voor jong en oud. Ieder jaar zijn er ongeveer 400 vrijwilligers in touw om dit alles mogelijk te maken. En we kunnen er zelfs nog meer gebruiken! Als vrijwilliger op Open Monumentendag kies je zelf wat je doet en hoeveel dagdelen je meehelpt.

Wat is Open Monumentendag?

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in verschillende steden in Nederland. In Alkmaar is het zelfs een heel weekend. In dat hele weekend zijn historische monumenten gratis toegankelijk voor het publiek. Je kunt rondleidingen volgen, luisteren naar verhalen, exposities bekijken en genieten van verschillende activiteiten in en rond de monumenten.

Gemeente Alkmaar is nog op zoek naar vrijwilligers om het team te ondersteunen tijdens dit tweedaagse evenement. Hieronder lees je alles wat je moet weten over vrijwilligerswerk bij de Monumentendag Alkmaar.

Wanneer is het Open Monumentendagweekend?

Het Open Monumentendagweekend is elk jaar op de tweede zaterdag in september en de zondag erna. Op zaterdag in Alkmaar, Oudorp & Koedijk en op zondag in de dorpen rond Schermer, Graft & de Rijp.

Vrijwilliger zijn op Open Monumentendag is niet alleen leuk en leerzaam maar ook nog eens heel gezellig!

Het Open Monumentendagweekend wordt ieder jaar weer mogelijk gemaakt door de eigenaren van de monumenten én een grote groep vrijwilligers. Samen in staat zijn om zo’n groot evenement neer te zetten dat zoveel mensen blij maakt, schept een band. Vandaar ook dat we heel veel trouwe vrijwilligers hebben. Maar het Open Monumentendagweekend groeit en we kunnen elk jaar nieuwe vrijwilligers gebruiken. Jouw aanmelding maakt ons dus heel blij!

Hoe meld je je aan?

Als het je wat lijkt om als vrijwilliger te helpen in het Open Monumentendagweekend in Alkmaar, meld je dan eenvoudig aan. We kunnen dit jaar nog een heleboel vrijwilligers gebruiken. We zijn heel blij als je je aanmeldt, want wij kunnen alle hulp goed gebruiken om er weer een mooi evenement van te maken!

Wat voor soort werk ga je doen?

Als vrijwilliger op Open Monumentendag doe je meer dan alleen bezoekers ontvangen. Afhankelijk van je beschikbaarheid en wat je het liefst doet, kun je kiezen uit: surveilleren in een gebouw, rondleidingen verzorgen, informatie geven bij één van de informatiepunten, materiaal rondbrengen, begeleiden van een (kinder)activiteit, enzovoort. Zo maak je Open Monumentendag mee achter de schermen en dat geeft weer een extra dimensie aan deze dag.

Waarom zijn monumenten in Alkmaar belangrijk?

Monumenten geven de stad identiteit. Alkmaar zou Alkmaar niet zijn zonder de vele monumenten. Open Monumentendag is voor jong en oud een uitstekende manier om de prachtige historische monumenten in de stad te ontdekken en meer te weten te komen over de geschiedenis. Daarnaast is de Monumentendag vooral leuk!
Eline Dekker (23) helpt al sinds haar 17e bij Open Monumentendag Alkmaar: “Ik heb al van alles gedaan: foto’s en filmpjes maken in Schermer en De Rijp, geholpen bij de kinderactiviteiten in de Grote Kerk in Alkmaar, ik heb kindjes geschminkt, en ik heb een keer rondleidingen gegeven in Huize Oort.”. Lees het hele interview met Eline Dekker.

Conclusie

Kortom, wil je deel uitmaken van dit bijzondere jaarlijkse evenement, meld je dan aan als vrijwilliger. Samen zorgen we er dan voor dat de Alkmaarse geschiedenis en de historische monumenten niet in de vergetelheid raken!
(Aanmeldknop onder de foto)

Open Monumentendag meemaken achter de schermen?

Wil je een ochtend of middag helpen op Open Monumentendag? Dan kun je je binnen één minuut registreren. Je krijgt dan inloggegevens voor het rooster toegestuurd zodat je zelf een dienst kunt kiezen op een plek en tijd die jou het beste past.