Eline helpt al sinds haar 17e bij Open Monumentendag Alkmaar

Eline Dekker (juli 1999) helpt al sinds haar 17e bij Open Monumentendag Alkmaar: “Ik heb al van alles gedaan: foto’s en filmpjes maken in Schermer en De Rijp, geholpen bij de kinderactiviteiten in de Grote Kerk in Alkmaar, ik heb kindjes geschminkt, en ik heb een keer rondleidingen gegeven in Huize Oort.” (Lees verder onder de foto)

“Rondleiding geven was mega spannend!”

“Het geven van een rondleiding op Open Monumentendag was bijzonder, want daardoor heb ik heel veel geleerd over het monument. Maar het was ook mega spannend! Ik kreeg namelijk ieder uur een groep aan wie ik het verhaal mocht vertellen, dat ik net had geleerd. Maar gelukkig ging het steeds beter. De laatste keer was ik zelfs heel ontspannen. Wat ik ook heel leuk vond, was langs alle deelnemende monumenten gaan om te vragen of alles naar wens ging.”

Wat vond je het leukst om te doen tijdens Open Monumentendag?

“Eigenlijk is alles leuk om te doen tijdens het Open Monumentendagweekend. Het liefst doe ik daarom een combinatie van verschillende diensten in één weekend. Als je helpt bij de kinderactiviteiten , heb je bijvoorbeeld minder te maken met de monumenten zelf, terwijl ik dat wel heel leuk vind. Ik hou namelijk erg van monumenten. Vandaar ook dat ik na mijn studie bouwkunde ben gaan werken bij Artis als junior projectmanager bouw. Artis heeft namelijk wel 27 monumenten op het terrein. Er wordt ook veel gerenoveerd en bouwhistorisch onderzoek gedaan.”

Raad je mensen aan om te helpen bij Open Monumentendag?

“Ja, zeker als je iets hebt met monumenten of historie in het algemeen. Ik heb dankzij Open Monumentendag al heel veel geleerd over allerlei monumenten in Alkmaar waar ik het bestaan niet eens van wist. Maar ook het contact met de eigenaren van monumenten is leuk. Die zijn altijd heel trots en enthousiast en kunnen vaak veel vertellen over hun monument. Eigenlijk is iedereen die je tijdens het Open Monumentendagweekend tegenkomt enthousiast en blij. Maar dat is logisch, want je komt er immers voor de lol!”

Ook vrijwilliger worden? Lees er meer over.

Of meld je meteen aan!

Nog vragen? Stuur een e-mail naar info@openmonumentendagalkmaar.nl