De kleine dingen uit een beerput

Vondst op vrijdag

11 augustus 2023

In de twee vorige afleveringen van deze rubriek kon je zien dat bij een opgraving zelfs de kleinste scherfjes worden gevonden. Wat ik deze week wil laten zien is het resultaat van het bijna letterlijk zoeken naar een speld in een hooiberg. Het zijn de kleine dingen uit de beerput die we aantroffen in de tuin van Langestraat 106.

Uit die beerput kwam materiaal uit de zeventiende tot en met de eerste helft van de negentiende eeuw.
Links op foto 1 zie je een aantal knopspelden, naalden en een nestel (het uiteinde van een veter). Direct rechts daarvan een klein pijpaarden beeldje van een hond. Daarnaast elf knikkers gemaakt van kalk (vroeger ook wel kalkdotters genoemd) en van zout geglazuurd steengoed. De laatste konden eventueel ook worden gebruikt als stop voor op een kruik. Rechts daaronder de benen fragmenten van een waaier. En naast en onder de waaier liggen twee messing vingerhoedjes en wat munten.
(Tekst gaat verder onder de foto)

Al het messing materiaal is door de slechte conservering van de beerput bijna vergaan. Links (onder de spelden en het beeldje) een bol gewicht en twee musket kogels gemaakt van lood. Rechtsonder diverse kleine glazen kraaltjes. De twee benen buisjes daarnaast hebben beide een geboord gaatje met aan de uiteinden duidelijk de aftekening van iets wat daar ooit was gemonteerd! Het gaat hier hoogst waarschijnlijk om twee plevierfluitjes. Linksonder vier tanden en kiezen. Drie menselijke en één van een kat. Waarom de kiezen in de put lagen blijkt wel uit de cariës die duidelijk zichtbaar is op de foto. Bij de linker kies lijkt het gat de kies op een gegeven moment zo zwak te hebben gemaakt dat hij is gebroken. Pijnlijk verhaal.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’