Minderbroeders

Vondst op vrijdag

16 februari 2024

Vorige week had ik het hier over de aanval op de Rode toren tijdens het beleg van Alkmaar en de stadsmuur die we vonden op die plek. Voor de vondst van vandaag, ook weer een stukje stadsmuur, gaan we een stukje naar het westen. We volgen de kanaalkade tot het terrein bij de Paardenmarkt waar jarenlang de brandweerkazerne stond. Die maakte in 2009 plaats voor het huidige appartementengebouw met horeca op de begane grond.

Omdat de gasfabriek die er daarvoor had gestaan een zware bodemverontreiniging had veroorzaakt, werd meteen de grond gesaneerd. Een mooie gelegenheid voor de gemeentelijke archeologen om mee te kijken en waar nodig het een en ander vast te leggen. Op de eerste foto (genomen vanuit een kermisattractie!) kijken we op het terrein richting de Paardenmarkt. Onder is de Paardenmarkt en rechts de Paternosterstraat.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Pal achter de graafkraan zie je een stuk fundering van de kerk van het Minderbroedersklooster dat hier heeft gestaan. Deze kerk stond vlak achter de stadsmuur en kreeg dan ook tijdens het beleg van Alkmaar wat voltreffers te verwerken. Niet lang na het beleg is de kerk dan ook afgebroken. De tweede foto geeft een goed beeld van de dikte van de stadsmuur. De kanaalkade ligt net achter het scherm op de achtergrond. Net als op de foto van vorige week is ook hier goed te zien dat een deel van de stadsmuur voorover in de stadsgracht is gevallen. Of dit tijdens het beleg is gebeurd of gewoon na sloop is overigens niet bekend. De Paardenmarkt werd in die tijd gebruikt als begraafplaats van het klooster en ook daar kunnen we het één en ander over vertellen. Maar dat bewaar ik graag voor de volgende week.

Vondst op Vrijdag is een rubriek van Rob Roedema. Lees ook het interview in Erfgoedmagazine Alkmaar 63: ‘Rob Roedema geboren met liefde voor archeologie’.
Bekijk hier alle ‘Vondsten op vrijdag’