Zoutschaaltje

Vondst op vrijdag

De vondst van vandaag is een tinnen zoutschaaltje, gevonden in 2001 onder het bij veel Alkmaarders destijds geliefde warenhuis Kofa Spruijt in de Langestraat. Door een grote verbouwing van het warenhuis, was er gelegenheid voor archeologisch onderzoek. En tijdens deze opgraving werden de resten ontdekt van een groot en voornaam laat dertiende-eeuws woonhuis, genaamd ‘Het Reket’. Achter het woonhuis werd een reeks van vijf beerputten opgegraven die bijna allemaal aan dat pand konden worden toegeschreven.

Eén van de beerputten, uit de zeventiende en achttiende eeuw, leverde een grote hoeveelheid vondstmateriaal op, bestaande uit onder meer aardewerk, glas en pijpen. Ook metalen voorwerpen kwamen naar boven, waaronder dus dit tinnen zoutschaaltje. Het werd het aangetroffen in een onooglijke en beschadigde toestand. Opgevouwen, met lichte verschijnselen van tinrot (metaalziekte) en enkele breuken kwam het uit de grond tevoorschijn. Maar een grondige schoonmaak en restauratie doet wonderen (foto 3).

Het schaaltje is ca 10 cm hoog en heeft een diameter van ca 8 cm. Het is aan de onderzijde gemerkt met een gekroonde Tudor roos en de initialen CE. Het geheel is versierd in renaissancestijl met op de voet in reliëf een zogenaamde eierlijst en de vlag van het schaaltje met een doorlopende bloemenfries. Het schaaltje is afkomstig uit eind zestiende of begin zeventiende eeuw. Vorige week vertelde ik over de tabakspijpjes die in vroeger tijden kleiner waren. Dat was omdat de tabak zo duur was. En hetzelfde gold voor zout. Vier eeuwen terug was ook zout een duur product en vandaar dus ook een relatief klein schaaltje.

De informatie voor deze rubriek wordt aangeleverd door Rob Roedema, archeoloog gemeente Alkmaar.