Deze ramen hebben oren

Detail op dinsdag

12 maart 2024

De ramen van de voormalige pastorie van de Sint JOSEPHKERK aan de Nassaulaan in Alkmaar hebben oren. De raamstijlen van de bovenlichten lopen aan de onderzijde een klein stukje door, en eindigen in een sierlijk profiel. Precies ter hoogte van de wisseldorpel van de ramen is het gevelmetselwerk versierd met roodbruin geglazuurde bakstenen.

Het laten doorschieten van de raamstijlen, is eigenlijk een heel voor de hand liggende manier om ramen te construeren. Het heeft ook technische voordelen: de houtverbinding tussen de onderdorpel en de raamstijlen wordt er eenvoudiger en sterker door.
Toch zien we deze oplossing in Nederland maar heel weinig. In Ierland en Engeland is dit wel een gebruikelijke oplossing. Daar zie je dergelijke oortjes ook bij eenvoudige huizen.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

De voormalige pastorie van de Josephkerk was via de tussengelegen sacristie verbonden met de kerk. De twee bewoners van de pastorie konden dus droog over naar de kerk.
De kerk en de pastorie met de tuinmuur vormden samen een ensemble. De kerk werd in 1908 ontworpen als hulpkerk voor de Dominicusparochie. Het ontwerp was van het architectenbureau van de gebroeders Evert en Albert Margry en Jos Snickers. Kerk en pastorie zijn sinds enkele jaren losgekoppeld. In de kerk zijn appartementen gebouwd en in de pastorie zit nu huisartsenpraktijk Nassaulaan.

Dit detail is uitgelicht door Anne Pauptit, monumentenadviseur team Erfgoed, gemeente Alkmaar