Gedenksteen Jan Wils

Detail op dinsdag

Het detail van vandaag is een gedenksteen aan het voormalige V&D pand aan de Laat. Geplaatst in 2006 ter ere van de Alkmaarse architect Jan Wils. Gisteren was het de 130ste geboortedag van deze architect, die beroemd werd door zijn ontwerp van het Olympisch stadion in Amsterdam in 1927. Door het hele land en zeker ook in Alkmaar, liet de architect zijn sporen na.

De plaquette in een zwarte natuurstenen kolom aan het voormalige pand van V&D is je misschien nooit opgevallen. Hij staat op de plek waar ooit het geboortehuis stond van Wils en is 15 jaar geleden al geschonken door Wils-fan Piet Verhoeven, bij zijn afscheid als hoofd monumentenzorg en archeologie. “Toen ik in Alkmaar begon, kende niemand Jan Wils,” vertelt Verhoeven in een interview op onze website, “En het is me eigenlijk altijd blijven verbazen hoe weinig mensen wisten van een beroemde stadsgenoot als hij.”

Jan Wils werd op 22 februari 1891 in Alkmaar geboren en overleed op 11 februari 1972 in Den Haag. Hij was korte tijd lid van De Stijl. Voor zijn ontwerp van het Olympisch Stadion voor de zomerspelen van 1928 in Amsterdam won hij de gouden medaille (bij diezelfde Spelen) voor het onderdeel ‘kunstwedstrijden’. Wils bewonderde het moderne Amerikaanse leven en de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Dat is terug te zien in zijn ontwerpen voor enkele appartementencomplexen, zoals woningbouwcomplex De Papaverhof in Den Haag. Maar ook in Alkmaar bouwde hij veel, waaronder de voormalige Kennemergarage (nu bakkerij Fermento) aan de Kennemerstraatweg 6, de Schapenbrug (dé plek voor toeristische plaatjes van de Waagtoren) en een woonhuis met (toenmalige) notarispraktijk aan de Wilhelminalaan 2.

Lees het complete artikel op onze website.