Verzetshelden op de kaart met speciale route
Bram Daalder krijgt eigen plantsoen
Om het verzetswerk tijdens WOII meer bekendheid te geven, is een verzetsheldenroute gemaakt door Alkmaar. Verschillende plekken in de gemeente waar verzet is gepleegd of waar verzetsdrama’s plaatsvonden, zijn verbonden tot een route. De route wordt aangeboden als een digitale plattegrond. De route gaat officieel van start op vrijdag 7 mei. De dag waarop in de Alkmaarse Spoorbuurt het straatnaambord onthuld wordt van de Bram Daalderhof, genoemd naar een jong gestorven Alkmaarse verzetsheld die opgroeide aan de Snaarmanslaan.
Voor het samenstellen van de verzetsheldenroute zijn de afgelopen periode, als voorbereiding, foto’s en herinneringen verzameld. Allemaal met mensen in de hoofdrol die hun leven op het spel zetten voor vrijheid en die dat leven uiteindelijk ook verloren. Bram Daalder was één van hen.
Bram Daalderhof
De onthulling van zijn straatnaambord vindt plaats op zijn geboortedag, 7 mei. Vanwege corona zullen alleen nabestaanden hierbij aanwezig zijn. Vorig jaar (het jaar van zijn honderdste geboortedag) vroeg de gemeenteraad aandacht voor deze jong gestorven Alkmaarse verzetsman. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw was zijn naam verbonden aan de Bram Daaldermavo in de wijk Hoefplan, maar sindsdien uit het straatbeeld verdwenen.
Het plantsoen dat nu naar hem wordt vernoemd, ligt aan de Snaarmanslaan, de straat waarin hij opgroeide. Het plantsoen is onlangs samen met de buurtbewoners opgeknapt. Bij de entree staat nu een informatiepaneel over Bram en zijn levenslot en er komt een symbolisch anjerperk. De witte anjer stond tijdens de oorlog symbool voor verzet. Nu staat de bloem voor waardering van en erkenning voor oorlogs- en vredesmissieveteranen.
Verraden
Bram Daalder werd op de Paardenmarkt in de binnenstad gesnapt bij een verraden verzetsmissie. Met zijn arrestatie begon een periode van ruim 2 jaar gevangenschap en ook in die tijd wist hij zich te verzetten. Zo liet hij tijdens zijn verblijf in kamp Amersfoort persoonskaarten verdwijnen en voorkwam hij dat zestig medegevangenen werden gefusilleerd. Hij werd van kamp naar kamp verplaatst en wist zelfs te ontsnappen. Uiteindelijk werd hij weer opgepakt. Hij stierf op 2 januari 1944 in concentratiekamp Buchenwald.
Verzetsheldenroute
De verzetsheldenroute, waar het Bram Daalderhof deel van uitmaakt, is geschikt voor fietsers en wandelaars. De route loopt langs plekken waar gedenkwaardige gebeurtenissen plaatsvonden, zoals de slag bij Rustenburg. Op sommige plekken is een informatiebord geplaatst. De route is gemaakt in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar en de lokale erfgoedverenigingen Historische Vereniging Alkmaar, Historische Kring Ursem, Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland en Recreatieschap Noord-Holland.
Verzetshelden op de kaart
Vanaf de dag van de onthulling is de route openbaar en zijn eerste verhalen te lezen en te beluisteren.
De routekaart wordt beheerd door het Regionaal Archief Alkmaar en kun je hier vinden.
Truus Wijsmuller
Ook het standbeeld van Truus Wijsmuller op de Gewelfde Stenenbrug is opgenomen in de verzetsheldenroute. Zij is de enige uitzondering op de regel, want in tegenstelling tot alle anderen, heeft zij de oorlog overleefd. Truus Wijsmuller redde de levens van duizenden kinderen uit handen van het Duitse regime. Op 21 april en 7 mei was er speciale aandacht voor haar 125e geboortedag.